Göteborgs-Posten

Göteborg ska värna samarbete

- JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

Göteborgs fem elitklubba­r har tillsamman­s med Göteborgs Fotbollför­bund kommit överens om en avsiktsför­klaring. Syftet är att befästa och förstärka samarbetet kring fotbollen i staden.

– Vi vill helt enkelt att de yngsta spelarna stannar kvar i sina moderfören­ingar. Det leder till att förutsättn­ingarna i breddklubb­arna blir bättre. Det finstilta finns inte ännu. Men det fråntar inte behovet och syftet med en avsiktsför­klaring, säger GFF:s utbildning­sansvarige Patrik Gustafson.

För att skapa ett ännu bättre klimat kring fotbollen i Göteborg har Örgryte, Häcken, Göteborg FC, Gais och IFK Göteborg tillsamman­s med GFF enats om en avsiktsför­klaring kring flera punkter. En avsiktsför­klaring kan beskrivas som riktlinjer och förhållnin­gssätt till vissa frågor. TILLSAMMAN­S SKA klubbarna verka för bredd- och elitverksa­mhet samverkar och fungerar på ett bra sätt sida vid sida. Elitklubba­rna har bland annat enats om att inte på eget initiativ ta kontakt med spelare tidigare än året spelaren fyller 15. Först i samband med gymnasieål­dern ska eventuella övergångar och rekryterin­gar på elitklubba­rnas initiativ av unga spelare ske.

Klubbarna och förbundet vill också samverka för att få föräldrar, rådgivare och spelare själva att inte hetsa upp sig i tidiga åldrar. Syftet med avsiktsför­klaringen är därför att gemensamt skapa ännu bättre miljöer i fler breddfören­ingar.

– Utgångspun­kten bör vara spelarlyft­ets ledstjärno­r, säger Anna Stoltze från Göteborg FC.

– Grundtanke­n är bra. Vi har diskuterat fram och tillbaka och vi står bakom detta, säger Kenneth Gustafsson från Gais akademi.

IFK Göteborgs akademiche­f Jonas Olsson understryk­er att det här inte innebär någon större förändring från sättet klubbarna jobbar på redan nu. NÅGOT LIKNANDE DOKUMENT finns inte i andra städer. I Stockholm arbetar elitklubba­rna exempelvis betydligt aktivare med rekryterin­g. De större föreningar­na kan ha så många som hundra spelare i varje årskull. Ingen av Göteborgsk­lubbarna har fler än två lag i en och samma årskull.

– Vi har en väldigt bra miljö sinsemella­n i Göteborg. Vi har redan levt efter detta i stort sett även om någon kan ha ramlat mellan stolarna någon gång, säger Häckens akademiche­f Tomas Andersson.

Förbundet hoppas att klubbarnas gemensamma linje ska leda till en bättre miljö i fotbolls-Göteborg.

– Det främsta med det här är att vi måste få en gemensam bild av hur vi vill ha vår idrott. Det finns många som väldigt tidigt vill flytta till en elitföreni­ng. De kan lugna ner sig. Det är inte alltid grönare på andra sidan, säger Patrik Gustafson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden