Göteborgs-Posten

Det är synd att ingen röker längre

- Kristian Wedel Redakt¸r • vg@gp.se

Det är mycket besvärande att ingen röker länge. Tidigare kunde man ibland i Expressens söndagsbil­aga få fylla i ett formulär med skära rutor där man skulle lägga samman resultaten och få sin verkliga ålder. Man blev alltid fem år yngre om man inte rökte. Enkäterna har dragit sig tillbaka från söndagsbil­agorna, men nyligen såg jag en enkät på nätet. Nuförtiden får man lägga till fem år av åldrande om man röker. Det var roligare att få fem år gratis. Jag kände mig friskare av de där poängen som gjorde mig yngre utan att jag behövde företa mig något.

FÖR NÅGRA ÅR sedan intervjuad­e jag en gammal redaktör som berättade om en friskus som skrev kåserier i Göteborgs-Posten under den dimmiga guldålder då redaktörer­na drack frukost fram till lunch. Någon lär ha fått sig korrektura­vdrag sända till Eggers: det var där han säkrast påträffade­s. Dessa redaktörer­s motion bestod i en språngmars­ch med bankväxel till Enskilda banken varje fredag.

Min sagesman, som genomförde intervjun en höstdag år 2008 i en mörk läderfåtöl­j med utsikt över Vegagatan, sade om friskusen:

– Ja, han drack aldrig på jobbet, åtminstone nästan aldrig eller åtminstone bara om någon bjöd. Så blev han också hundra år gammal. Det är klart, han rökte förstås en åtti-nitti pinnar om dagen ... I DAG HADE en redaktör som rökte

åttio cigarrrett­er om dagen betraktats som ett arbetsmilj­öproblem inte blott för sin omgivning utan även för sig själv. Men troligen skulle han ha hunnit avlida innan skyddsombu­det hade vidtagit några åtgärder. Hundra år skulle han förvisso inte ha blivit.

Men 1947 var han en friskus bara för att han slopade groggen till cigarrette­n.

JAG HAR EN vän vars far var sjökapten. Fadern hade i hela sitt yrkesliv varit engagerad mot sjöfylleri. Han anlitades ibland vid kongresser för att hålla stiliga nykterhets­brandtal framför kornblå festgobelä­nger. En julafton hade familjen suttit vid risalamalt­an och en av de medelålder­s sönerna hade då frågat:

– Men pappa, drack du under alla år aldrig något ombord? Fadern svarade:

– Aldrig en droppe. Ja, jag tog ju en sup till maten varje dag vid lunch, det gjorde jag förstås. Och så två supar till middagen, av rederiets snapsglas. Det var åttor.

HÄR KAN ALLA landkrabbo­r göra en liten paus och begrunda den allmänna produktivi­teten i en svensk länsstyrel­sekorridor efter en daglig konsumtion på 24 centiliter brännvin; men den gamle

sjöbjörnen levde i en stark känsla av att vara välförtjän­t stark och sund efter ett långt yrkesliv i karaktärsf­ast nykterhet.

Ja, han var stark och sund.

EN ENDA GÅNG under mitt yrkesliv har jag fått fylla i en alkoholenk­ät. Det var efter ungefär två veckor i branschen. Enkäten ombesörjde­s av Journalist­förbundet, tror jag, och låg på skrivborde­t en morgon. Den påminde till formen om en skraplott. Man fick skrapa en ruta för varje glas öl eller vin som man beräknade att man drack per vecka. Några rutor in i fältet ändrade den framskrapa­de bakgrunden färg – från grönt till gult till rött. Det gröna fältet var godtagbart, det röda fältet var betänkligt. Den som skrapade sig från grönt in i övergångsf­ältet gult manades till eftertanke.

Vid skrivborde­t intill mitt satt en gammal rödfnasig reporter som brukade berätta historier om simtävling­arna vid OS i Mexico City 1968.

DET SADES OCKSÅ om honom att han en gång hade följt en femmil på skidor från en taxi. Det var inte svårt att tro. Däremot hade jag oerhört svårt att tro den andra upplysning som lämnades om honom – att han i sin ungdom hade varit till förväxling lik James Stewart.

Jag såg i ögonvrån hur han skrapade med baksidan av en stålkam.

Han klarade sig inom det gula fältet.

Han satt länge och tittade på enkätblade­t. Han såg oerhört lättad ut, rentav lycklig. Han hade klarat sig.

Han hade noterat sina dagliga glas.

Ingen hade hjärta att förklara för honom att enkäten avsåg konsumtion per vecka.

DET VAR EN glad gammal murvel – nästan lik James Stewart – som styrde stegen mot kaffeautom­aten. Han gick med en spänst som jag inte hade sett tidigare. Det var vår moraliska skyldighet att inte berätta sanningen.

 ??  ?? TYPISK FRISKUS.
TYPISK FRISKUS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden