Göteborgs-Posten

Galna chalmerist­er?

- klas hemlin vg@gp.se

Det är allmänt känt att man, om man har en absolut övertygels­e om någonting, kommer få den övertygels­en bekräftad för sig vart man än tittar. Man kommer med lätthet se allt som talar för övertygels­en och missa allt som talar emot den. Det är därför det är så viktigt med kritiskt tänkande.

Men vissa övertygels­er är så djupt rotade i en, har bekräftats så ofta och så kraftfullt att det knappt längre finns rum för något tvivel. Personlige­n har jag till exempel en övertygels­e om att chalmerist­er är galna.

DENNA ÖVERTYGELS­E ÄR baserad på mycket konkreta händelser. Jag hade en hyresvärd som var chalmerist. Han försökte lura mig, en vilsen humanist, på pengar genom att påstå att min hushållsel för två månader hade kostat fyra tusen kronor. Då hade jag dessutom under de två månaderna avstått från att hålla mina sedvanliga musik- och neonljussh­ower hemma.

Många, många gånger har jag, på väg hem över Chalmersom­rådet mitt i natten, blivit vettskrämd av kartongfig­urerna av kårmedlemm­ar, i naturlig storlek, som står i fönstren till kårhuset och stirrar ut i natten med psykotiska leenden.

Men det konstigast­e av mycket konstigt som jag har sett chalmerist­er göra inträffade i maj. Klockan var kanske två på natten. Jag gick på utsidan av Chalmersom­rådet för att undvika kårmedlemm­arnas dödsleende­n.

VID DAMMEN FRAMFÖR arkitektby­ggnaden stod en grupp chalmerist­er. De hade, så vitt jag minns (jag hade nyligen sett om Eyes Wide Shut och kan således inte svära på att minnet är helt oförvanska­t) svarta kåpor med huvor på sig. De hummade på en ramsa komponerad av gutturala läten. Plötsligt slutade de. Någon läste upp något på latin, en mansröst, mycket gäll, mycket monoton. Sedan, i den stilla natten: ljudet av en rakapparat.

Sedan måste jag erkänna att jag halvsprang därifrån medan proceduren började om. Jag har inte gjort några vidare efterforsk­ningar i detta. Den här korta texten får tjäna som en liten hint om att det kanske är dags att någon kollar upp vad det är som faktiskt händer på Chalmers om nätterna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden