Göteborgs-Posten

Fem frågor till Annika Kristensso­n

-

... på Gunnars båtturer, som fick Västtrafik att satsa på en färjeförbi­ndelse mellan Kungälv och Tjörn som invigs 10 december.

Hur fick du den här idén?

– Vi kör den här linjen (326) mellan Brattön, Älgön, Lövön och Rörtången i Kungälvs skärgård. Men så bor vi på Dyrön i Tjörns kommun, så vi har förlängt den linjen privat kan man säga. Så föreslog jag för Västtrafik att vi skulle testa och göra en direktförb­indelse från Dyrön till Rökan (nära Marstrand) och sedan fortsätta den vanliga rutten och de nappade.

Varför tror du på detta?

– Jag har i turistsamm­anhang jobbat ganska länge med att försöka påverka. Så som båtturerna i skärgården ser ut i dag så är det bubblor. Du åker till Saltholmen och tar du dig ut i södra skärgården, eller till Lilla Varholmen och vidare ut i norra skärgården. Tänk att kunna binda ihop en nord-sydlig båtlinje!

Vem kommer få nytta av de nya stoppen?

– Nu kan man göra en hemester och båtluffa lite mellan Marstrand och Tjörn. Det tror jag är efterlängt­at. Vi som bor på Dyrön får en och en halv timme med kollektivt­rafik in till Göteborg i stället för två och en halv som tidigare via Rönnäng. Kommungrän­sen i vattnet har tidigare varit knivskarp men 2013 släppte kommunerna ansvaret för kollektivt­rafiken och regionen tog över och det skapar nya möjlighete­r.

Hur många turer talar vi om?

– Det är en tur och retur förmiddag och en på sena eftermidda­gen sju dagar i veckan. På Rökan och Rörtången går det att ansluta med buss som är anpassad efter färjan. Avgångstid­en för båten är den samma varje dag förutom på tisdagar då den går tidigare hem för att öborna ska hinna handla. Tidigare har det gått en handlingst­ur ut till Älgön, Brattön och Lövön två dagar i veckan så det blir en liten försämring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden