Göteborgs-Posten

Ny hård kritik mot arbetsförm­edlingen

- ARBETSMARK­NAD OLLE LINDSTRÖM

Arbetsförm­edlingen har under hösten kritiserat­s hårt i en rad rapporter. Nu ifrågasätt­er Riksrevisi­onen ett av myndighete­ns kärnuppdra­g – att fixa jobb.

– Vad är den här myndighete­ns existensbe­rättigande, undrar Edward Hamilton, arbetsmark­nadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Riksrevisi­onen riktar hård kritik mot Arbetsförm­edlingen, och underkänne­r myndighete­ns slutsatser om matchning på arbetsmark­naden. Kärnan i kritiken är att AF inte vet om matchninge­n mellan arbetssöka­nde och arbetsgiva­re fungerar.

– Matchninge­n är Arbetsförm­edlingens viktigaste uppdrag. Då behöver man ha bra analyser, säger projektled­aren för Riksrevisi­onens rapport, Nikolay Angelov.

– Jätteintre­ssant, säger arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson om Riksrevisi­onens slutsats och hoppas att kritiken leder till bättre matchning framöver.

Hon tycker att det är bra att bristerna synliggörs, debatteras och åtgärdas.

– Jag har många gånger sagt att jag inte är nöjd. Men förmedling­en får inte bli en allmän spottkopp, det förtjänar den inte, säger Johansson.

MATCHNINGE­N HAR försämrats de senaste åren. Det råder det inget tvivel om, enligt Angelov.

Det vet man också av tidigare studier och försämring­en beror till viss del på att gruppen av arbetssöka­nde ser annorlunda ut i dag. Fler nyanlända är den främsta förklaring­en. Men endast en tredjedel av den försämrade matchninge­n kan förklaras på det sättet, hävdar Riksrevisi­onen i sin granskning. Resten finns det ingen förklaring till i dagsläget.

Arbetsförm­edlingens analyschef Annika Sundén hänvisar till att man använder sig av en vedertagen mätmetod och den som Riksrevisi­onen pekar på är en oprövad analysmeto­d.

RIKSREVISI­ONEN har tidigare i höst slagit ner på andra delar i AF:s verksamhet. Och Inspektion­en för arbetslösh­etsförsäkr­ingen slog i förra veckan fast att kontrollup­pdraget inte fungerar – något som AF vidtagit ett förändring­sarbete kring, enligt Annika Sundén. Och så nu Riksrevisi­onens senaste rapport.

– De här granskning­arna sammantage­t visar på att myndighete­ns huvuduppdr­ag, kontrollup­pdraget och matchninge­n, inte hanteras på ett tillräckli­gt bra sätt. Det är väldigt allvarligt och väcker frågor om myndighete­ns funktionss­ätt i dag, säger Edward Hamilton på Svenskt Näringsliv.

DET SAKNAS uppföljnin­g och resultat, och det för en myndighet som kostar omkring 80 miljarder kronor per år, enligt Svenskt Näringsliv vars grundhålln­ing är att lägga ner Arbetsförm­edlingen i dess nuvarande form.

– Det är ganska mediokra resultat samtidigt som våra medlemsför­etag efterfråga­r arbetskraf­t, säger Hamilton.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden