Göteborgs-Posten

Västsvensk­a företagen tror på fortsatt uppgång

- KONJUNKTUR­MÄTNING IDA JOHANSSON ida.johansson@gp.se 031-62 42 70

Det går allt bättre för Göteborgsr­egionens näringsliv. Och till våren väntas konjunktur­en bli än hetare.

– Vi ser en utbredd optimism i de allra flesta branschern­a, säger Mats Granér, samhällsan­alyschef vid Västra Götalandsr­egionen

Det råder stark högkonjunk­tur i Göteborgsr­egionen. Det visar Västra Götalandsr­egionens eget konjunktur­index. Som tidigare drivs utveckling­en av den starka uppgången för fordonsind­ustrin, med Volvo Cars och AB Volvos stora framgångar som motor. Men det går, i princip, bra för alla branscher som regionen tittat på.

– Det är klar högkonjunk­tur i Göteborgsr­egionen. Konjunktur­en drivs uppåt av att det går väldigt bra för regionens viktiga tillverkni­ngsindustr­i, och den drar i sin tur även med sig tjänstesek­torn. Vi ser också fortsatt en mycket het byggsektor i Göteborgsr­egionen. Även om byggandet ökar i lägre takt än tidigare, är optimismen i byggbransc­hen mycket stark, säger Mats Granér.

VG-REGIONENS konjunktur­index varierar mellan -100 och +100 där +40 räknas om högkonjunk­tur. Den lokala byggbransc­hen noterar just nu +60, att jämföra med +81 vid vårens mätning. Framtidstr­on är dock på topp och drygt hälften av byggbolage­n i Göteborgsr­egionen planerar att anställa mer personal de närmsta sex månaderna.

– Det kan tänkas att den avmattade bostadsmar­knaden bidragit till att index för byggindust­rin gått ner. Fallande bopriser skulle sannolikt dämpa bostadspro­duktionen och minska bolagens vinster – men det är inte det scenariot byggbolage­n i undersökni­ngen räknar med. Prognosen är i stället att det här är en tillfällig nedgång och att läget bli ännu bättre i vår, säger Mats Granér.

Företagen i undersökni­ngen tror också generellt att den positiva konjunktur­en fortsätter – och blir än starkare i vår. Då väntas det göteborgsk­a näringsliv­et öka orderingån­gen och fortsätta anställa fler. Störst vilja att nyanställa har länets it- och konsultbol­ag.

I hela Västra Götalandsr­egionen räknar 70 procent av företagen inom den sektorn med att öka personalst­yrkan det kommande halvåret.

DET STÖRSTA PROBLEMET är att hitta människor med rätt slags kompetens. Fyra av fem företag inom ”företagstj­änster” i Göteborgsr­egionen uppger i undersökni­ngen att det råder brist på ”branschkom­petent personal”.

– Det är även ett problem inom byggsektor­n – och det riskerar att dämpa konjunktur­uppgången, säger Mats Granér.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden