Göteborgs-Posten

Alexandra Zazzi

”Jag bakar nästan alltid mitt hemmabröd i riktigt het ugn, i min mormors gamla gjutjärnsg­ryta med lock. Resultatet är enastående.”

-

Hej Alexandra.

Jag har börjat baka bröd och läser alltid att man skall lägga en kökshanddu­k på sitt varma, nybakade bröd. Varför då? Tack för intressant spalt. Hälsningar Nils Åke

Hej och tack Nils Åke.

Härligt att du har börjat baka. Jag är själv väldigt förtjust i gott bröd och doften av nybakat är magiskt i ett kök.

Många brödrecept följer gamla traditione­r. Man lägger ofta en handduk över för att låta brödet mogna vidare och ”ställa sig” (efterbaka) efter ugnstiden, och för att man tidigare (framför allt i Sverige) inte önskade en alldeles för hård skorpa. Vissa bakverk kan också torka ut.

I dag har många av oss fattat tycke för medelhavsb­rödens frasiga och krispiga skorpa och då kan man låta brödet svalna utan handduk. Med detta sagt kan man med fördel svepa in brödet i en linnehandd­uk vid förvaring för att behålla fuktighete­n. När det gäller surdegsbrö­d tycker jag personlige­n att den bästa förvaringe­n är en linnehandd­uk eller linnepåse. Jag är också noggrann med att lägga den skurna sidan nedåt, så den vilar mot till exempel en skärbräda. På så vis håller sig brödet gott och fräscht i flera dagar.

Hej Zazzi.

Jag har en fråga om bakning. Mina grejer jäser inte – vilken är bästa temperatur­en? Vad är sämst: för varmt eller för kallt vatten? Hur vet man? Och förresten, har du något kul recept på grovt rågbröd (inte sött)? Tack och bock från Novis i mjölrummet

Hej bästa Novis.

Vi börjar med jäsningsfr­ågan. Bröd mår bra av att jäsa upp inför baket på en jämn, ganska varm temperatur. Bagerier har speciella rum eller skåp med rätt temperatur där brödet kan stå dragfritt och jäsa i lugn och ro. Misstänker sedan att det är degvätskan­s temperatur du undrar om. Här är det sämst med för varm temperatur; är vattnet eller degvätskan för varm (varmare än ljummet), kan jästbakter­ierna dö och därmed inte göra sitt jobb.

Nu till den svåraste, men roligaste, frågan: ”hur vet man?” När man övat på något tillräckli­gt många gånger – kärleksful­lt jäst, klappat, vikt och spänt degar... Först då börjar man få en inblick i och känsla för brödbakand­ets mysterier. Nyfikenhet och upptäckarl­ust är ett måste, men även noggrann utvärderin­g och självkriti­k. Lär känna din ugn, testa nya mjölsorter, botanisera bland recept i böcker och på nätet. Sedan Ulf Wagner tipsade mig för några år sedan bakar jag nästan alltid mitt hemmabröd i riktigt het ugn, i min mormors gamla gjutjärnsg­ryta med lock. Resultatet är enastående. Här kommer mitt recept på ett saftigt bröd med hård skorpa. Det tar ett par dagar att baka men är värt sin väntan.

Gjutjärnsb­röd med skållad råg

1 dl rågkross

0,5 l hett vatten

3 dl ekologiskt vetemjöl special

3 dl ekologisk rågsikt knappt 3 dl vatten

0,5 tsk torrjäst

2 tsk salt

2–3 msk rågsurdeg (om du inte har egen finns det i mjölkdiske­n hos välsortera­de affärer) Gör gärna så här:

Dag 1:

Häll upp rågkross i en skål och slå på hett vatten. Låt stå under lock i minst 6 timmar. Sila av vattnet ordentligt.

Rör samman alla torra ingrediens­er och tillsätt sedan de blöta. Rör till en kladdig smet som släpper från kanterna (tillsätt eventuellt mer mjöl). Lägg på lock.

Låt kalljäsa i 12–24 timmar i kylskåp.

Dag 2:

Häll ut degen på ordentligt mjölat bakbord. Vik 8–10 gånger med väl mjölade händer och forma ett bröd. Låt jäsa i 1,5–2 timmar. Ställ in en gjutjärnsp­anna med lock i ugnen och sätt den på 225 grader. Hetta upp i 15 minuter.

Ta försiktigt ut pannan och ta av locket. Lyft degen med en brödskrapa och lägg snabbt i pannan. Lägg på locket igen.

Ställ in i ugnen och grädda med lock i 30 minuter.

Ta av locket och grädda i ytterligar­e 20–25 minuter tills brödet har fått ordentligt med färg. Ta ut och låt svalna på galler.

Första dagen har det en underbar, knaprig skorpa och följande dagar är det saftigt och mycket gott.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mejla till mat@gp.se
eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.
Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden