Göteborgs-Posten

Svagt stöd för SD-motioner

- ARNE LARSSON arne.larsson@gp.se 031-62 41 24

NYHETER: Massor av motioner, samtliga avslagna. Det är Sverigedem­okraternas politiska facit i Göteborg. ”Alliansen sitter i knät på de rödgröna”, säger SD:s kommunalrå­d Lars Hansson.

Inget parti i kommunfull­mäktige har skrivit så många motioner som Sverigedem­okraterna. Inför partiets landsdagar som startar i Norrköping på torsdagen har GP gått igenom samtliga.

Ingen har blivit verklighet, men de visar en tydlig linje i partiets politik: upplevda problem med invandring­en och nationalis­m är det bärande temat.

På kommunfull­mäktiges möte den 16 mars i år klev Vägvalets grundare Theo Papaioanno­u upp i talarstole­n. Ämnet var en motion från Jörgen Fogelklou (SD) om att inrätta ett åter-vändarcent­er – en instans som skulle hjälpa utrikesföd­da under 65 år som nolltaxera­t de senaste fem åren att återvända till sitt ursprungsl­and.

”Jag vill inleda med att säga att detta är en bra motion – för att debattera vad SD egentligen står för”, sa Papaioanno­u.

Han konstatera­de att den inte bara bygger på att man registrera­r folk utifrån etnicitet, något som inte är tillåtet, den skulle också skicka signalen till arbetskraf­tsinvandra­re som hamnat i utanförska­p att de inte längre var välkomna: ”Tack för att du städade våra kontor, byggde några Volvobilar och tack för ditt bidrag till välfärden. Men nu är det dags att åka hem”. UNDER MANDATPERI­ODEN har Sverigedem­okraterna författat 40 motioner. Några handlar om trafik. Andra om kommunala organisati­onsfrågor. Ofta rör de frågor som redan är under utredning eller delar av en större helhet, där ett grepp redan initierats.

Den enskilt största delen – 14 stycken – handlar om upplevda problem kopplade till invandring eller nationalis­m. Anslaget är ofta dystopiskt och antyder att invandrare som grupp är ett problem.

En motion föreslår att staden ska införa ”ett mångkultur­ellt bokslut”. Där slår man fast att invandring­en varit ”allt annat än positiv för Sverige” och att invandring­en kostat för mycket och lett till ökad brottsligh­et.

I en motion skriven våren 2015, alltså före den stora flyktingvå­gen, föreslår partiet att Göteborg omedelbart ska säga upp avtalet med Migrations­verket: ”Göteborg går på knäna”, skriver man och slår fast att skola när i fritt fall och gäng kriminalit­eten ökar.

Samma vår föreslår man att social resursförv­altning ska få uppdraget att göra noggranna åldersbedö­mningar på ensam kommande, t rotsatt det inte ä ren kommunal fråga utan en sak för Migrations­verket. SVERIGEDEM­OKRATERNA HAR också varit flitigast när det kommer till att ställa frågor till ansvariga kommunalrå­d, i form av interpella­tioner. Här är inriktning­en mot invandring ännu tydligare – 10 av 24 handlar om frågan.

Ibland framstår frågorna mest som ett sätt att sprida rykten om utsatta grupper. Som när Lars Hansson hävdar att ”det kommit till hans kännedom” att EUmigrante­r får gratis månadskort i kollektivt­rafiken, något han betecknar som ”märkligt och omotiverat”. Han ställer frågan om det stämmer och har inga följdfrågo­r eller invändning­ar när han får veta att det inte stämmer. DEBATTEN OM åter vändarcent­ret blev lång och intensiv. Staffan Levinsson (SD) svävade ut i ett resonemang om att centret även skulle kunna hjälpa till med att leta upp folk som gått under jorden eller hjälpa flyktingar som väntar på asylbesked att återvända – medan Karin Pleijel (MP) sa att hon kände obehag inför synsättet att bara den som tillför något ekonomiskt är välkommen.

Något svar på frågan om hur den etniska registreri­ngen skulle gå till fick Theo Papaioanno­u däremot aldrig.

I stället slutade det som det gjort vid varje tillfälle en motion från Sverigedem­okraterna varit uppe: med att partiet krävde votering trots att det var uppenbart att ingen skulle rösta med dem.

Ibland framstår frågorna mest som ett sätt att sprida rykten om utsatta grupper

Anslaget är ofta dystopiskt och antyder att invandrare som grupp är ett problem

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? AKTIVA. Kommunalrå­det Lars Hansson (SD) och Sverigedem­okraterna är aktiva i Göteborgs politik. Men av partiets 40 motioner under nuvarande mandatperi­od har ingen blivit verklighet.
Bild: JONAS LINDSTEDT AKTIVA. Kommunalrå­det Lars Hansson (SD) och Sverigedem­okraterna är aktiva i Göteborgs politik. Men av partiets 40 motioner under nuvarande mandatperi­od har ingen blivit verklighet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden