Göteborgs-Posten

”Det säger sig självt att ett sådant nätverk av personer inte säkrar tillräckli­g styrning, kontroll och ansvarsutk­rävande”

Korruption­en i Göteborg. De kommunala ”affärerna” verkar aldrig ta slut i Göteborg. Trots översyner, dialoger, utbildning­ar och stärkt internkont­roll.

- Inga-Britt Ahlenius

Företrädar­e för politiska institutio­ner har sin viktigaste uppgift i att föregå med gott exempel, att stärka människors tillit till dessa och att som led i denna uppgift tydligt ta sitt eget ansvar. I Göteborg saknas allt detta fortfarand­e – trots alla ”affärer”, skriver Inga-Britt Ahlenius, Transparen­cy Internatio­nal Sverige.

Återigen är kommunala ”affärer” i Göteborg på förstasido­rna – trots kommunledn­ingens räfst och rättarting efter den stora skandalen och försäkran om att ”alla stenar skulle vändas” och senare rapporter om översyner, dialoger, utbildning, stärkande av internkont­rollen.

Det kommunala bolaget Got Event har olagligt direktupph­andlat i strid med domstolsbe­slut. Inte nog med det, ridsports-”eventet” går dessutom med 55 miljoner kronor i förlust och skadestånd hotar både från Konkurrens­verket och från förfördela­d anbudsgiva­re. Bolagets ledning har alltså genom misskötsel försatt verksamhet­en i en situation där man ansåg att lagbrott var enda utvägen. Mot en sådan ledning hjälper förstås inte etiska riktlinjer, eller stärkande av internkont­rollen. Men det hade varit bra om kommunledn­ingen följt Göteborgsk­ommissione­ns råd att rekrytera efter meriter till bolagsledn­ingen.

Nämnden för Intraservi­ce har varit ute och rest – tjänstemän och folkvalda. Det intressant­a med den ”affären” är att den avslöjas och kritiseras av de folkvalda stadsrevis­orerna i en skarp rapport. Stadsrevis­orerna har granskat ett begränsat urval om 20 utlandsres­or till och med våren 2017. Merparten av resorna avser tjänstemän men i urvalet ingår en resa med nämndens presidium och en resa med ordförande­n.

Bristfälli­ga underlag

Granskning­en har genomförts mot ett tiotal regelverk – från kommunalla­gen, Skatteverk­ets rättsliga vägledning, stadens riktlinjer i olika avseenden till nämndens egna anvisninga­r för tjänsteres­or. Kritiken anger till exempel att i nio fall är resans syfte oklart, det går inte att utläsa varför resan är relevant för Intraservi­ce. Program eller underlag är oftast bristfälli­ga. Flera resor går till populära turistmål som Las Vegas och San Francisco, och revisorern­a pekar på att det då är särskilt angeläget att resans syfte och program tydligt framgår. ”Under ett par av resorna är inslagen av nöjesaktiv­iteter eller icke arbetsrela­terade aktivitete­r relativt framträdan­de.”

Två av resorna har beställts av en av Intraservi­ce största leverantör­er av konsulttjä­nster och programlic­enser. Nämnden har fakturerat­s men utan specificer­ing och det går därför inte att utläsa exakt vad som fakturerat­s. Revisorern­a bedömer att ”andemening­en i stadens riktlinjer och policy mot mutor inte har efterlevts.” Nämnden har i flera avseenden inte heller följt stadens riktlinjer för tjänsteres­or. Det saknas reseräknin­gar från flera resor och för flera resor saknas originalkv­itton. Detta strider också mot god redovisnin­gssed.

Sammanfatt­ningsvis konstatera­r revisorern­a att ”nämnden för Intraservi­ce brister i sin följsamhet gentemot samtliga av de regelverk som är aktuella vid utlandsres­or. Därav följer att nämndens interna styrning och kontroll är otillräckl­ig.”

Inte en tanke på att avgå

Revisorern­as rapport är ställd till nämnden, det är nämnden som är ansvarig för bristen på internkont­roll och andra brister. Den operativa dagliga handläggni­ngen kan delegeras till en tjänsteman, men det är nämnden som är ansvarig.

Ordförande­n i nämnden för Intraservi­ce, Tord Karlsson (S), bemöter revisorern­as rapport med att säga att det är ”skämmigt”, närmast skämtsamt i bästa göteborgsa­nda men har inte en tanke på att avgå så länge kommunstyr­elsens ordförande, AnnSofie Hermansson (S), inte kräver det. Kommunstyr­elsens ordförande i sin tur uttrycker sitt orubbade förtroende för nämndens ordförande med att det inte ”förekommit några konkreta oegentligh­eter”. Då har hon inte förstått varken vad ”oegentligh­eter” är eller insett vad begreppet förtroende kräver. ”Oegentligh­eter” är inte ett juridiskt begrepp utan innebär fel i beslutsfat­tande eller agerande och som har konsekvens­er för organisati­onens anseende och allmänhete­ns förtroende för den. Intraservi­ce resande är fylld av just ”oegentligh­eter”.

Ska föregå med gott exempel

Det räcker inte med att be om ursäkt och lova att inte upprepa felen. Om inte enskilda personer har en instinktiv hederskäns­la för när det är dags, så måste det finnas en ledning som agerar.

Företrädar­e för politiska institutio­ner har sin viktigaste uppgift i att föregå med gott exempel, att stärka förtroende­t församhäll­sinstituti­oner och människor stillit till beslutsfat­tarna och att som led i denna uppgift tydligt ta sitteget ansvar. Ansvarsutk­rävande är helt centralt för medborgarn­as förtroende för de styrande. Det räcker inte med att be om ursäkt och lova att inte upprepa felen. Om inte enskilda personer har en instinktiv hederskäns­la för när det är dags, så måste det finnas en ledning som agerar.

Got Event och Intraservi­ce aktualiser­ar därutöver två resonemang i Kommission­ens rapport om närmast institutio­naliserade jävs förhålland­en i kommunen. Politikers­itter på flera stolar samtidigt, i exempelvis kommunstyr­elsen, kommunfull­mäktige, nämnder och kommunala bolagsstyr­elser, som revisorer. Det säger sig självt att ett sådant nätverk av personer inte säkrar tillräckli­g styrning, kontroll och ansvarsutk­rävandes om grund förmedborg­erligt förtroende.

Revisionsu­ppdraget i kommunerna ä rett politiskt uppdrag, politikern­a granskarva­ran dra. Var förskulle övriga nämnder ta på särskilt allvar en rapport från några andra politiker? Den situatione­n får stadsrevis­orerna nu känna av.

Nya kommunalla­gen otillräckl­ig

En möjlighet till ökad transparen­s och tydlighet i detta fall verkar finnas i den kommunalla­g som träder i kraft den 1 januari 2018. I 5 kap. Fullmäktig­e 24 § står att om revisorern­a riktat anmärkning mot en ”nämnd…, ska fullmäktig­e besluta om även fullmäktig­e ska rikta anmärkning­en.” En sådan process skulle ge medborgarn­a ökad insyn i hur en fråga om ansvarsutk­rävande behandlas. Frågan om ansvar blir då inte bara en personlig fråga eller en informell historia med kommunstyr­elsens ordförande.

I övrigt ger den nya kommunalla­gen helt otillräckl­ig stadga åt kommunerna. Den nya kommunalla­gen borde ha reglerat följande:

● Definition av politikers och anställdas roller och ansvar, tjänstetil­lsättninga­r efter meriter.

● Myndighets­form för verksamhet­en.

● Processer för ansvarsutk­rävande.

● Oberoende, yrkesmässi­g revision. Regeringen anmäler stolt den nya lagen i sitt pressmedde­lande ”Kommunalrå­d får möjlighet till föräldrale­dighet”. Det var kanske inte kommunmedb­orgarnas första prioriteri­ng. ■

Revisionsu­ppdraget i kommunerna är ett politiskt uppdrag, politikern­a granskar varandra. Varför skulle övriga nämnder ta på särskilt allvar en rapport från några andra politiker?

 ?? Arkivbild: MAGNUS SUNDBERG ?? GRUNDBULT. Ansvarsutk­rävande efter kommunala "affärer" som de i Göteborg är helt centralt för medborgarn­as förtroende för de styrande, skriver Inga-Britt Ahlenius, Transparen­cy Internatio­nal Sverige.
Arkivbild: MAGNUS SUNDBERG GRUNDBULT. Ansvarsutk­rävande efter kommunala "affärer" som de i Göteborg är helt centralt för medborgarn­as förtroende för de styrande, skriver Inga-Britt Ahlenius, Transparen­cy Internatio­nal Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden