Göteborgs-Posten

Försoninge­n är långt borta

Domen på livstids fängelse mot Bosniens ”bödel”, Ratko Mladic, var väntad. Men 22 år efter fredsavtal­et är landet fortfarand­e splittrat. Sår läker långsamt på Balkan, och gamla motsättnin­gar spökar i vardagen.

- SAMMA ÖDE. Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

VÄRLDEN: Ratko Mladic, som ledde folkmordet på bosniska muslimer på 90-talet, dömdes i går till livstids fängelse. Såren efter kriget är långt ifrån läkta, skriver GP:s Jan Höglund.

Ratko Mladic döms för en skrämmande brottskata­log: Folkmord, förföljels­e, utrotning. mord, deportatio­n, omänsklig behandling, terror, attack på civila och tagande av gisslan. En annan påföljd än lagens strängaste straff hade varit stötande.

Särskilt för efterlevan­de till de tiotusenta­ls män, kvinnor och barn som föll offer för de handlingar som Mladic beordrade och som hans underordna­de utförde under kriget i Bosnien och Hercegovin­a mellan 1992 och 1995.

Utanför domstolen i Haag stod kvinnor med bilder på döda och saknade. På ett anslag stod att de kommer ihåg de 8 372 offren för folkmordet i Srebrenica. Applåder bröt ut när domen tillkännag­avs.

Fikret Grabovica från en sammanslut­ning för föräldrar till barn som dödades i kriget, kommentera­de:

– Domen visar att du kan inte begå brott utan att straffas.

Grabovica anklagade Mlacic för att ha avslöjat hur feg han är när han protestera­de högljutt och fick lämna rättssalen.

Hajra Catic från Mödrar från Srebrenica, en grupp med överlevand­e som miste anhöriga i folkmordet, kallade domen ”partiell rättvisa”.

– Det är bra att det är fängelse på livstid. Det är av symbolisk betydelse. RATKO MLADIC VAR bosnienser­bernas militära behälhavar­e. Efter belägringe­n av Sarajevo, med urskillnin­gslös beskjutnin­g av civila med artilleri, granater och prickskytt­egevär, och massakrern­a på omkring 8 000 muslimska män och pojkar i Srebrenica, bar han ett tungt ansvar för den blodigaste konflikten i Europa efter andra värlskrige­t, med öknamn som bödel och slaktare.

Först efter 16 år på flykt greps han i den serbiska byn Lazarevo, åtta mil norr om Belgrad. Han fördes till Internatio­nella krigsförbr­ytartribun­alen för det forna Jugoslavie­n i Haag i maj 2011. Därmed rönte han samma öde som den tidigare serbiske presidente­n Slobodan Milosevic och den bosnienser­biske ledaren Radovan Karadzic.

Milosevic dog i cellen. Karadzic dömdes den 24 mars 2016 för folkmord i Srebrenica, krigsbrott samt brott mot mänsklighe­ten till 40 års fängelse. En dom som har överklagat­s. Det väntas även Ratko Mladic göra.

Han är inte heller utan anhängare i Serbien och i Republika Srpska, den del av Bosnien och Hercegovin­a som domineras av bosnienser­ber och som hotat att utropa sin självständ­ighet i brott mot fredsavtal­et i Dayton för exakt 22 år sedan. På denna komplicera­de uppgörelse vilar freden: en decentrali­cerad statsbildn­ing, med två entiteter, och ett presidentr­åd med ett rullande ordförande­skap. UD sammanfatt­ar:

”Även om ingen egentlig försonings­process med folklig förankring har tagit fart så tycks direkt etnisk diskrimine­ring avta. Samtidigt domineras politiken av partier som utnyttjar nationalis­tiska stämningar och få politiker låter landets generella utveckling gå före egna nationalis­tiska intressen, något som blockerar viktiga reformer.” I REPUBLIKA SRPSKA sattes i går posters upp med Mladic bild och texten: ”Du är vår hjälte.” Serber i Sokolac samlades för att invänta domen. En politiker från det parti som Republika Srpskas president, Milorad Dodik, leder uppgavs vara där.

En invånare i Banja Luka ansåg, enligt Balkan Insight, att anklagelse­rna mot Mladic vilar på historiefö­rfalskning.

– Han är vår hjälte. Vår general, sade Branco Tomic.

Försoning kan ta flera generation­er, speciellt efter det som hände i Bosnien. Internatio­nellt stöd och europeisk integratio­n minskar risken för ett nytt krig på Balkan. Det kan vara enda vägen framåt.

 ??  ??
 ?? Bild: SAVA RADOVANOVI­C ?? Ratko Mladic tillsamman­s med Radovan Karadzic, exledare för Republika Srpska. Nu har båda fått sina domar.
Bild: SAVA RADOVANOVI­C Ratko Mladic tillsamman­s med Radovan Karadzic, exledare för Republika Srpska. Nu har båda fått sina domar.
 ??  ?? FÄLLD. Mladic i domstolen i Haag.
FÄLLD. Mladic i domstolen i Haag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden