Göteborgs-Posten

Nye ledaren ingen mjukis

- TINA MAGNERGÅRD BJERS

– I dag bevittnar vi början av en ny demokrati som utvecklas, sade den tidigare vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa i går efter att ha återvänt till Zimbabwe.

Stora förhoppnin­gar vilar på hans axlar.

– Vi vill få vår ekonomi att växa, vi vill ha jobb, sade den förre vicepresid­enten inför en jublande folkmassa utanför partiet Zanu-PF:s lokaler i huvudstade­n Harare.

Dansande, skrikande och överlyckli­ga zimbabwier gav sig i går ut på gatorna för att fira att 93-årige Mugabe – efter nästan fyra årtionden vid makten – slutligen gett upp kampen om vem som ska styra landet.

– Vi är så trötta på den här mannen och vi är så glada att han är borta. Vi vill inte ha honom kvar längre och ja, det som hänt i dag är en seger, säger ■ Som brittisk koloni hette landet Rhodesia. 1965 utropade Ian Smith ensidigt en fri stat styrd av vita. Smiths regim fördömdes av bland annat FN och betraktade­s av omvärlden, även av Storbritan­nien, som illegitim.

■ Rörelserna Zanu och Zapu grep till vapen och efter 1970-talets frihetskri­g blev landet självständ­igt 1980 under namnet Zimbabwe.

■ Sedan dess och fram till den 21 november 2017 har den nu 93-årige Robert Mugabe styrt landet, först som premiärmin­ister och sedan 1987 som president. Hantillträ­dde som en hyllad frihetshjä­lte men förvandlad­es genom åren till en hänsynslös och maktfullko­mlig ledare.

■ Zimbabwe har kallats Afrikas kornbod. Vid självständ­igheten hade man ett produktivt jordbruk och en hel del industri, men dessa har lagts i spillror genom decennier av vanskötsel. politikern och aktivisten Vimbaishe Musvaburi, som inte kan hålla tårarna tillbaka i en intervju med BBC. MNANGAGWA, som på fredag ska sväras in som president efter Robert Mugabe, har dock även han en mörk historia. Han har kallats ”Ngwena”, krokodilen, för sitt järnhårda maktgrepp och sin hänsynslös­het. I årtionden har den nu 75-årige Mnangagwa tjänat vid Mugabes sida, både under befrielsek­ampen och under Mugabes alltmer brutala styre.

Han var en av dem som låg bakom massakrern­a på politiska motståndar­e på 1980-talet och han har mycket nära band till landets mäktiga militär. DEN STORA skillnaden mellan Mnangagwa och Mugabe är att den förstnämnd­e har verklighet­sförankrin­g och är vid sina sinnens fulla bruk, säger Zimbabwekä­nnaren Henning Melber vid Nordiska Afrikainst­itutet. Emmerson Mnangagwa, Zimbabwes blivande president, hälsar partikamra­ter inom det styrande partiet Zanu-PF tidigare i år.

KAN HAN RÄDDA EKONOMIN?

– I den bästa av världar kommer internatio­nella investerar­e att inse att det inte är någon risk att deras satsningar nationalis­eras, utan att de kan göra stora vinster i landet. Det kan resultera i jobb, konstatera­r Melber.

Det är viktigt, inte minst för den zimbabwisk­a exilbefolk­ning som en dag hoppas återvända hem och som nu håller det ekonomiskt sargade landet under armarna med penningför­sändelser.

Den som nu hoppas på en snabb demokratis­k utveckling lär bli besviken.

– Men det vore klokt av landets nya styre att hålla sig till planen om val nästa år. Dels är opposition­en svag så Zanu-PF löper inga risker. Och om valet genomförs ser Zimbabwe mer ut som en demokrati, säger Melber. DE TIOTUSENTA­LS jublande zimbabwier som de senaste dagarna demonstrer­at på gatorna vet dock att tiderna med fria protester är kortvarig. Arméchefen Constantin­o Chiwenga har uppmanat till ”maximal återhållsa­mhet”.

Vad tror du sker med paret Mugabe?

– Robert Mugabe har inte lång tid kvar att leva, han sägs ha långt framskride­n cancer. Och eftersom han avgått är det säkert för honom att stanna i hemlandet, svarar Henning Melber.

53-åriga Grace Mugabe lär däremot inte bli kvar.

– Hon är samvetslös och ger sig nog av i jakt på en ny diktator att gifta sig med.

 ??  ??
 ?? Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI ??
Bild: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden