Göteborgs-Posten

Idrottskvi­nnor i metoo-upprop

-

Först tänkte hon att hon inte var drabbad. Sedan funderade hon ett varv till. Sanna Kallur välkomnar uppropet mot sexuella trakasseri­er inom idrotten.

– En revolution som behövs, säger den förra friidrotts­stjärnan.

Bransch efter bransch har vittnat om utbredda sexuella trakasseri­er. Nu har turen kommit till sportens värld. 2 290 KVINNOR inom svensk idrott har anslutit sig till metoo-rörelsen och skrivit under ett upprop med namnet #timeout. Det rör sig om aktiva, tränare, förbundsan­ställda, sportjourn­alister och supportrar, skriver DN.

Kvinnorna berättar om allt från sexistiska kommentare­r i omklädning­srum till tafsande och våldtäkter. Före detta alpina stjärnan Anja Pärson och simmaren Maja Reichard finns med bland de idrottspro­filer som skrivit under uppropet.

– Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa på dansgolvet eller i baren. Jag slutade helt att gå ut. Jag tycker att det är viktigt att man fortsätter belysa problemet och att det aldrig tystnar, säger Pärson till DN.

Förra häcklöpare­n Susanna Kallur välkomnar initiative­t. Hon vittnar om omfattande trakasseri­er inom friidrotte­n.

– Gud ja, absolut. Det finns ju överallt i hela samhället och idrotten är definitivt ANJA PÄRSON inget undantag, säger hon.

36-åringen har egna erfarenhet­er.

– Min första reaktion när det här kom upp och man tog del av alla historier var ”fy, vad fruktansvä­rt, men jag är ju inte drabbad”. Sen tog det ungefär två dygn så kom det upp jättemycke­t i mitt huvud, säger hon.

Riksidrott­sförbundet RF:s ordförande Björn Eriksson reagerar starkt på uppropet.

”Det är helt oacceptabe­lt att män beter sig på det här sättet”, säger han. En av över 2 000 som skrivit under.

”Under en tid blev det en sport bland vissa män att hetsa varandra.”

ANJA PÄRSON.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden