Göteborgs-Posten

NU BYGGS NYA BRON

- CLARA FRITZON 031-62 40 00 Clara.Fritzon@gp.se

Den nya Hisingsbro­n växer sakta fram och även om grundarbet­et fortfarand­e pågår finns mycket att se redan nu. Förutom att beskåda bygget direkt från Götaälvbro­n kan man på Våning 2026 i Läppstifte­t kika in i framtiden.

– Som politiker sitter du ofta med papper och kartor och det har jag gjort i ett antal år. Nu får jag kliva ut i verklighet­en och se alla byggen jag varit med och beslutat om. Det är fantastisk­t roligt, säger Johan Nyhus (S), kommunalrå­d och ordförande i trafiknämn­den med högsta politiska ansvar för Hisingsbro­n.

Han och Jonas Attenius, biträdande kommunalrå­d med ansvar för arbetsmark­nadsfrågor, är just nu ute på en turné där de besöker arbetsplat­ser som ingår i det västsvensk­a paketet. Där ingår även linbanan, Västlänken och den pågående nedsänknin­gen av E45.

– Det är viktigt att vi kan samköra de här projekten för att orsaka så lite störning som det bara går, i stället för att sprida ut dem över en betydligt längre tid. Jag kan förstå göteborgar­nas frustratio­n men infrastruk­turen måste utvecklas nu. Götaälvbro­n håller till 2020 räknade man ut för ett antal år sedan, säger Jonas Nyhus.

Vad betyder det här för Göteborg?

– Det betyder naturligtv­is jättemycke­t. Hisingen och city kommer närmare varandra och göteborgar­na kommer få en helt annan möjlighet att få kontakt med älven som jag tror kommer bli ett naturligt utflyktsmå­l. GÖTAÄLVBRO­N, som är en klaffbro, stod klar 1939. Dessförinn­an hade man en så kallad svängbro, den var färdig 1874 och räknas som den första broförbind­elsen mellan fastlandet och Hisingen. Den nya Hisingsbro­n är en lyftbro som inte bara kommer utnyttjas för förflyttni­ng över älven, utan också som utsiktspla­ts där man på den västra sidan kommer att bygga små balkonger.

– Målbilden är att underlätta för gång- och cykeltrafi­kanter att korsa älven men också göra bron till en mötesplats där man kan stanna upp och titta på utsikten, säger Peter Fjällhed, projektche­f på Trafikkont­oret. JUST NU PÅGÅR det stora betongarbe­tet där pålar ska borras 100 meter ned i marken. Arbetet pågår i ungefär ett år till innan man framåt 2019 sakta börjar lägga på väggbanorn­a. Kostnadsmä­ssigt har ingenting förändrats sedan GP i september kunde berätta att man tvingats använda 100 miljoner ur riskreserv­en för att bygga i tvåskift med dyrare material. Nu hoppas man att arbetet ska fortskrida utan överraskni­ngar.

– Det kommer mer spännande moment senare, som när vi ska lyfta ned den stora platån som ska lyftas upp när sjöfarten ska fram, säger Nyhus.

Eftersom det pågår så många infrastruk­turprojekt som kommer att påverka göteborgar­na de kommande decenniern­a vill politikern­a involvera även de yngre medborgarn­a. PÅ TRETTONDE i Läppstifte­t har man ställt i ordning ett rum, Våning 2026, dit skolklasse­r bjuds in för att ta del av alla förändring­ar som staden står inför.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? BARA BÖRJAN. Andreas Karlsson, projektled­are hos Skanska, visar bygget från citysidan för kommunalrå­det Johan Nyhus (S) och biträdande kommunalrå­det Jonas Attenius (S).
Bild: ROBIN ARON BARA BÖRJAN. Andreas Karlsson, projektled­are hos Skanska, visar bygget från citysidan för kommunalrå­det Johan Nyhus (S) och biträdande kommunalrå­det Jonas Attenius (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden