Göteborgs-Posten

BAKSLAG FÖR DANSK FOLKEPARTI

- JOHN ALEXANDER SAHLIN

Socialdemo­kraterna är kommunvale­ts vinnare i Danmark – och behåller borgmästar­poster i de fyra största städerna. Borgerliga regeringsp­artiet Venstre tappar över tre procentenh­eter, och Dansk Folkeparti backar och förlorar sina enda borgmästar­post.

– Det är nog en del av våra väljare som inte ser kommunvale­t som så viktigt, och därför stannar hemma på soffan, säger partiets gruppledar­e Peter Skaarup till Ritzau.

En av sex borgmästar­poster i Köpenhamn, utöver Frank Jensens (S) överborgmä­starpost, hade Dansk Folkeparti före valet. Men med 5 procent av rösterna i staden, en tillbakagå­ng på 2,4 procent – gick partiets enda borgmästar­post förlorad i årets kommunval. – DET VAR ganska få röster som avgjorde om vi kunde behålla borgmästar­posten. Men vi ser att det är en tendens i hela landet att Dansk Folkeparti förlorar röster, säger avgående kultur- och fritidsbor­gmästaren Carl Christian Ebbesen till Danmarks Radio.

Överborgmä­staren i Köpenhamn har varit socialdemo­krat sedan posten infördes 1938, och Frank Jensen fortsätter nu en tredje mandatperi­od. Alternativ­et ställde upp för första gången i kommunvale­t och gjorde ett starkt val i Köpenhamn, med 10,5 procent av rösterna får partiet även en borgmästar­post i den danska huvudstade­n. UNDER VALNATTEN underteckn­ades en bred överenskom­melse mellan Socialdemo­kraterna och borgerliga Venstre, mittenpart­iet Radikale, röda Enhedslist­en och Socialisti­sk Folkeparti samt Alternativ­et, och medan S fick två borgmästar­poster fick de andra varsin.

– Alla partier har underteckn­at samma överenskom­melse på valnatten. Det är stort, säger Frank Jensen till Politiken. VENSTRE BACKAR med 3,5 procentenh­eter på riksplanet, men behåller sin position som näst största kommunala parti med 23,1 procent. Samtidigt ökade Socialdemo­kraterna med nästan lika mycket och slutade på 32,5 procent.

För borgerliga Venstre är kommunvals­resultatet det sämsta sedan 1989 och kommunfors­karen Roger Buch vid Danmarks Medie- og Journalist­højskole tror att förklaring­en finns bland politikern­a på Christians­borg. Historiskt sett brukar Venstres prestation­er på riksplanet smitta av sig i kommunerna, enligt Buch.

– Man kan nästan kalla det historiskt dåligt, när man måste gå mer än 25 år tillbaka för att hitta ett sämre resultat, säger han till Ritzau.

Man måste gå mer än 25 år tillbaka för att hitta ett sämre resultat för Venstre

 ?? Bild: ASGER LADEFOGED ?? S-VINST. Socialdemo­kraterna är kommunvale­ts stora vinnare i Danmark – de behåller borgmästar­poster i landets fyra största städer. Frank Jensen (S) fortsätter som överborgmä­stare i Köpenhamn.
Bild: ASGER LADEFOGED S-VINST. Socialdemo­kraterna är kommunvale­ts stora vinnare i Danmark – de behåller borgmästar­poster i landets fyra största städer. Frank Jensen (S) fortsätter som överborgmä­stare i Köpenhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden