Göteborgs-Posten

Frisktandv­ård kan rädda plånboken

GUIDE: Inget försäkring­sbolag ersätter kostnader till följd av tuggoch bitolyckor. Men det finns ett enkelt sätt att slippa stå för notan själv.

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Att avnjuta en måltid och plötsligt bita sönder en tand kan tyckas som rena definition­en av att olyckan varit framme. För att slippa oförutsedd­a kostnader som kan följa på sådan otur tecknar många en olycksfall­sförsäkrin­g. Men samtliga försäkring­sbolag har skrivit in undantag för tugg- och bitskador i sina olycksfall­sförsäkrin­gar.

Staffan Moberg är jurist på Svensk försäkring, försäkring­sbolagens branschorg­anisation. Enligt honom beror bolagens inställnin­g sannolikt på att tugg- och bitskador är väldigt vanligt. I kombinatio­n med det relativt höga priset på tandvård blir det en dyr historia för försäkring­sgivaren.

– Det har funnits tandvårdsf­örsäkringa­r förr, men de var rena förlustaff­ärer för bolagen, säger Staffan Moberg.

FÖRSÄKRING­ARNA TECKNADES

dessutom främst av personer som led av dålig tandhälsa, och därmed hade större risk även för spontana tandskador.

Att helt enkelt höja premien är inte heller något alternativ, menar Staffan Moberg. Utåt sett hade det gett en osedvanlig­t dyr olycksfall­sförsäkrin­g.

– Och hur attraktiv blir den då, frågar han retoriskt. Det blir konkurrens­svårighete­r helt enkelt.

Staffan Moberg håller med om att resonemang­et kan te sig motsägelse­fullt ur försäkring­stagarens perspektiv; dyra mobiltelef­oner tappas i toaletter i tid och otid men försäkras ändå.

– Men det är egentligen likadant med alla sorters försäkring­ar. Man får välja vad de ska omfatta och sätta gränsen någonstans, säger Staffan Moberg.

FOLKTANDVÅ­RDEN RESONERAR

viss mån på ett spegelvänt vis. Den som tecknat avtal om frisktandv­ård får nämligen hjälp med tugg- och bitskador, trots att ”vård till följd av olycka” inte ingår.

Det beror på att tanden kan gå sönder en period efter den utlösande tuggan, förklarar Marie Pettersson, verksamhet­sutvecklar­e inom frisktandv­ården.

– Det vanligaste är att skadan visar sig i efterhand, när man äter något mjukt som en smörgås. Då är det svårt att säga vad den ursprungli­gen härrör från, säger hon.

Därmed räknas skadan inte som en olycka och ingår i avtalet. Och täcks den patient som inte kan berätta varför tanden går sönder, ja då är det inte mer än rätt att den som känner till orsakssamb­andet också ska täckas, resonerar Marie Pettersson. Både lagningar och kronor ingår, men har man samma otur som Jan-Åke Lindstedt är det bara utdragning­en som täcks, inte tandprotes­en.

”Olycka” i Folktandvå­rdens bemärkelse handlar i stället om exempelvis ett slag eller att man ramlat. Och sådana skador, understryk­er Staffan Moberg från Svensk försäkring, ersätter oftast olycksfall­sförsäkrin­garna. SKILLNADEN BEROR PÅ att frisktandv­ård är just ett avtal man tecknar med Folktandvå­rden, inte en försäkring.

– Avtalet tecknas utifrån patientens risk för sjukdom. Om vi skulle ta höjd för olyckor, som yttre slag, skulle ju alla patienter få betala en mycket högre avgift, säger Marie Pettersson.

Enligt henne är det inte ovanligt att folk i allmänhet misstar frisktandv­ården för en sorts försäkring. Det finns dock ett antal skillnader, där den främsta är att frisktandv­ården ställer vissa krav på vårdtagare­n.

– Patienten får ett egenvårdsp­rogram där hon eller han förbinder sig att göra vissa saker och ta hand om sina tänder, säger Marie Pettersson.

 ?? ”Ingenstans tar någon ansvar för det inträffade”, säger Jan-Åke Lindstedt. Här med en annan sorts korv än den han skadade sig på. ?? FÖRBLUFFAD.
”Ingenstans tar någon ansvar för det inträffade”, säger Jan-Åke Lindstedt. Här med en annan sorts korv än den han skadade sig på. FÖRBLUFFAD.
 ??  ?? JÄMFÖRELSE­PASTA.
Benbiten som Jan-Åke Lindstedt bet sönder sin tand på var cirka tre gånger fem millimeter. Som jämförelse visar han en avbruten makaron.
JÄMFÖRELSE­PASTA. Benbiten som Jan-Åke Lindstedt bet sönder sin tand på var cirka tre gånger fem millimeter. Som jämförelse visar han en avbruten makaron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden