Göteborgs-Posten

Därför börjar GP ta betalt digitalt

- JOHAN BOHLIN

Bra journalist­ik kostar pengar att producera. Och är värd att betala för. Så sammanfatt­ar GP:s chefredakt­ör Christofer Ahlqvist den nya satsningen på digitala prenumerat­ioner.

– För att kunna fortsätta att leverera bra lokal journalist­ik måste vi ta betalt. Den kostar pengar att producera, då går det inte att ge bort den gratis, säger Christofer Ahlqvist.

Efter flera tuffa år med intäktstap­p har mediebrans­chen gått in i en ny fas. Nästan alla etablerade medier har börjat ta betalt för sitt innehåll – även på webben. Och nu har GP tagit steget.

De digitala prenumerat­ionerna går hand i hand med en satsning på kvalitetsj­ournalisti­k. Betalande läsare kräver kvalitet, och för att leverera mer och bättre innehåll har GP nyrekryter­at runt 20 journalist­er och fler är på gång.

– Bland annat gör vi en storsatsni­ng på ekonomi och lokalt näringsliv. Det finns ingen i Västsverig­e som bevakar det på ett tillräckli­gt bra sätt. Göteborg är Sveriges näst största stad och har några av landets största företag. Vi vet att folk vill läsa mer om det.

Mycket av GP:s journalist­ik kommer även i framtiden att vara tillgängli­g för alla, framförall­t händelsera­pportering­en. Men den fördjupand­e lokala journalist­iken kommer att kosta.

Är det inte viktigare att nå så många läsare som möjligt?

– Det är såklart viktigt att nå många läsare. Men vi måste ha intäkter, annars kommer vi till slut inte att nå någon alls.

Ni har ju annonser på sajten. Varför ska läsarna dessutom betala?

– Vi behöver flera intäktsben för att fortsätta ha råd att göra bra innehåll. Så fungerar även papperstid­ningen. Dessutom är det många läsare som ser ett mervärde i annonserna.

Varför ska man läsa GP när det går att hitta nyheter gratis på annat håll?

– Visst finns vissa nyheter gratis i andra medier, men ingen annan i Västsverig­e har så många journalist­er, så mycket journalist­ik och bevakar så skilda ämnen som GP.

Christofer Ahlqvist är tydlig med att det är journalist­isk kvalitet som ska sälja prenumerat­ioner.

– Vi kommer att behöva göra ännu bättre lokal journalist­ik. Vi vet att det är bra journalist­ik och bra skribenter som ger nya prenumeran­ter.

Du återkommer hela tiden till lokal journalist­ik. Varför är det så viktigt för dig?

– Folk vill läsa om det som ligger dem nära. Vi kommer att ha riksoch utlandsmat­erial också, men det lokala är viktigast. Inte minst ur ett demokratis­kt perspektiv. Det behövs journalist­isk granskning i Göteborg.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? UNIK JOURNALIST­IK. – Visst finns vissa nyheter gratis i andra medier, men ingen annan i Västsverig­e har så många journalist­er, så mycket journalist­ik och bevakar så skilda ämnen som GP, säger chefredakt­ör Christofer Ahlqvist.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL UNIK JOURNALIST­IK. – Visst finns vissa nyheter gratis i andra medier, men ingen annan i Västsverig­e har så många journalist­er, så mycket journalist­ik och bevakar så skilda ämnen som GP, säger chefredakt­ör Christofer Ahlqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden