Göteborgs-Posten

Granskande lokal journalist­ik gör skillnad – och kostar pengar

- JOHAN BOHLIN

GP:s granskande journalist­ik förändrar och förbättrar samhället. Men för att kunna fortsätta granska måste tidningen börja ta betalt – även online.

Det kostar pengar att producera journalist­ik som leder till riktig förändring.

– Men det är journalist­ik som är värd att betala för. Det kostar pengar att granska. Och det måste få lov att kosta, säger Snezana Bozinovska, som är den redaktör som oftast ansvarar för GP:s nyhetsgran­skningar.

Ett jobb som hon är stolt över är Hedersflic­korna, en gigantisk granskning av 527 fall av hedersfört­ryck i hela Sverige. Den tog reportrarn­a Michael Verdicchio och Evalis Björk fyra månader att slutföra.

– Det känns bra när vi ger en röst till människor som sällan hörs.

Journalist­branschen har länge dragits med tuff ekonomi. Hur har det påverkat den granskande journalist­iken?

– Bitvis har det varit bedrövligt. Men nu har det blivit bättre. Tidigare skar man ner på granskande reportrar och sa att ”alla ska granska”, men det fungerar inte så. Man måste ha reportrar som tillåts ta tid på sig. GRANSKNING­EN HEDERSFLIC­KORNA startade som Michael Verdicchio­s egna idé, men ofta börjar granskning­arna med läsartips. Snezana Bozinovska säger att granskning­ar föder varandra.

– Vi behöver initierade tips. Men det får vi bara när vi först visar att vi granskar på allvar.

Snezana Bozinovska uppmanar alla som känner till ett missförhål­lande att vända sig till GP. Det gör man på telefon 031 17 20 10, sms 720 10 eller via E-post på nyhetsdesk­en@gp.se.

Alla som vänder sig till GP får vara anonyma och har källskydd,

TIPSA GP!.

Michael Verdicchio­s uppmärksam­made granskning Hedersflic­korna startade som en egen idé. Men Snezana Bozinovska säger att det ofta startar med ett bra tips. vilket innebär det är olagligt för journalist­en att röja sin källa. Dessutom har de som jobbar i offentlig verksamhet meddelarsk­ydd, som gör det olagligt för arbetsgiva­re att undersöka vem som tipsat tidningen.

 ?? Bild: STEFAN BERG ??
Bild: STEFAN BERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden