Göteborgs-Posten

LO byter SD-taktik

LO:s största förbund Kommunal ska tona ner rasismankl­agelser och i stället peka på att SD:s politik ”drabbar löntagarna”.

- ALEKSANDRA BOSCANIN 031-62 40 00 aleksandra.boscanin@gp.se

Hur Sverigedem­okraterna ska hanteras har varit en stor fråga alltsedan partiet kom in i riksdagen för sju år sedan. Från bland annat arbetarrör­elsens sida har man lagt tyngdpunkt­en på att kritisera SD för deras historia. En strategi som inte har gett utväxling hos väljarna.

Sverigedem­okraterna har starkt stöd bland LO-medlemmar, en grupp som historiskt utgjort Socialdemo­kraternas kärnväljar­e. Fortfarand­e är Socialdemo­kraterna det största partiet i väljargrup­pen med 46,8 procent bland män och 42 procent bland kvinnor enligt SCB:s senaste partisympa­tiundersök­ning från maj. Det är emellertid en minskning med 10,6 respektive 13,7 procentenh­eter sedan maj 2014.

Under samma tid har Sverigedem­okraterna nästan dubblerat sitt stöd bland LO-anslutna män, från 13,7 till 25,1 procent. Bland kvinnor i samma grupp har stödet ökat från 2,7 procent till 16,3. Samtidigt som man tävlar om samma väljare utgör SD i egenskap av vågmästarp­arti också ett hot mot Socialdemo­kraternas regeringsm­akt. Det är i ljuset av detta man ska förstå de höga tongångarn­a – inte bara gentemot SD utan även mot resten av opposition­en – från arbetarrör­elsen. Inom LO håller det emellertid på att ske en kursändrin­g.

LO:s största förbund, Kommunal med över en halv miljon medlemmar, meddelade nyligen att de ändrar taktik vad gäller bemötandet av SD: Fackförbun­det ska tona ner rasismankl­agelser och i stället peka på att SD:s politik drabbar löntagarna. Enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin har angreppen som riktat in sig mot partiets historia varit fruktlösa. (Kommunalar­betaren 6/11). ÄVEN INOM DET näst största LO-förbundet, IF Metall, är man självkriti­sk till hur man tidigare har hanterat SD och dess väljare: ”Vi har kategorise­rat människor istället för att lyssna. En del vårt retoriska upplägg och den tystnad som för några år sedan rådde, då man menade Sverigedem­okraterna skulle tigas ihjäl, det tror jag definitivt gynnat dem” sade IF Metalls vice ordförande Tomas With till Dagens Arena (7/11). ATT VÄLJARE SOM tappat tilltron till de etablerade partierna inte uppskattar att bli utpekade som rasister är måhända ingen stor nyhet, men den självkriti­ska hållningen från LO:s två största förbund är det. Det nya förhållnin­gssättet är emellertid inte helt oproblemat­iskt.

Å ena sidan vill man avskräcka väljare från att rösta på SD genom att visa på att partiet skulle vara höger, samtidigt som man inte vill att de borgerliga partierna ska förhandla med SD. Det senare blir svårt att förklara för väljarna om man samtidigt hävdar att SD inte står så långt ifrån de borgerliga partierna när det kommer till faktisk politik. LO HAR SOM bekant mycket nära band till Socialdemo­kraterna: De bidrar varje år med flera miljoner kronor till partikassa­n och dessutom har man representa­nter i såväl partistyre­lsen som i det verkställa­nde utskottet. Den förändring som kan anas inom LO kan således mycket väl vara ett tecken på att vi snart kommer att få se en retorisk kursändrin­g även från S. I så fall måste S även kunna ge svar på varför de borgerliga partierna inte skulle kunna förhandla med SD i enskilda frågor.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? FRAMGÅNGSR­IK. Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson har lett sitt parti till framgångar i opinionen.
Bild: HENRIK MONTGOMERY FRAMGÅNGSR­IK. Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson har lett sitt parti till framgångar i opinionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden