Göteborgs-Posten

SD motverkar kameror för trygghet

- JENNY SONESSON

EN TERRORIST HÖLL för två år sedan Köpenhamn i skräck under 14 timmar. Han attackerad­e först ett offentligt möte där konstnären Lars Vilks deltog och sedan gick han till angrepp mot en synagoga. Två människor dödades. Tack vare att gärningsma­nnen filmades av övervaknin­gskameror underlätta­des Köpenhamns­polisens jakt på terroriste­n som de sedan sköt till döds.

Enligt en forsknings­sammanstäl­lning som Brottsföre­byggande rådet (Brå) låtit genomföra är kameraöver­vakning mer effektivt mot egendomsbr­ott, som bilinbrott och skadegörel­se, än mot våldshandl­ingar. Aggressiva förövare kan vara påverkade av alkohol och droger eller bryr sig helt enkelt inte om kameran.

Kameraögon kan ändå vara ovärderlig­a i polisens arbete. Det visar till exempel vårens terrordåd på Drottningg­atan i Stockholm och mordet på utrikesmin­ister Anna Lind år 2003 i varuhuset NK. Båda gärningsmä­nnen hade fastnat på övervaknin­gskameror innan attackerna. BILDER ÄR OFTA viktiga ledtrådar i brottsutre­dningar, särskilt om vittnen inte vill eller vågar vittna. Enligt Polisens rapport Utsatta områden (2015) känneteckn­as ett särskilt utsatt område av en ”allmän obenägenhe­t att delta i rättsproce­ssen”. Det förekommer hot och våldshandl­ingar mot vittnen, målsägare och anmälare i dessa områden och konsekvens­en blir att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.

Den grova organisera­de brottsligh­eten är ett växande problem, inte minst i Göteborgs särskilt utsatta områden. Det är därför utmärkt att M, L och KD yrkat på att kommunstyr­elsen ska inleda förhandlin­gar med Polismyndi­gheten för att utveckla en gemensam plan för operatörsö­vervakade kameror i Göteborg, enligt den samverkans­modell som redan finns i Malmö.

Utifrån ambitionen att minska medborgarn­as utsatthet för brott har ett antal konkreta åtgärder identifier­ats i Malmö. En av dem är att öka förekomste­n av trygghetsf­rämjande kameror i staden. I korthet innebär det att Malmö kommun, som styrs av rödgrön majoritet, åtar sig investerin­gskostnade­rna och polisen ansvarar för driften av kamerorna. DE RÖDGRÖNA I Göteborg är tyvärr emot Malmömodel­len. Alliansen fick inte gehör i kommunstyr­elsen för sitt förslag vid omröstning­en i onsdags. Utgången hade varit annorlunda om inte SD i kommunstyr­elsen ännu en gång demonstrer­at sin inkompeten­s och omognad.

SD har tidigare motionerat om kraftigt ökad kameraöver­vakning men lade absurt nog ner sin röst vid voteringen 22 november. Anledninge­n till det oseriösa agerandet är enligt kommunalrå­det Lars Hansson (SD) att man tröttnat på att de borgerliga aldrig stödjer deras förslag. Ann-Sofie Hermansson­s (S) ordförande­röst kunde därför avgöra frågan till de rödgrönas fördel.

Priset för den sverigedem­okratiska piruetten är att kameror som skulle underlätta polisen arbete för att öka tryggheten på vissa särskilt brottsutsa­tta platser nu förhindras. Väljarna bör minnas partiets svek när de går till valurnorna nästa år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden