Göteborgs-Posten

Öka byggtakten – förenkla planproces­sen!

-

Det är hög tid för Göteborg att göra som våra kranskommu­ner och förenkla planproces­sen. Därför tar Liberalern­a initiativ i byggnadsnä­mnden för att snabba upp takten i plandrifte­n, skriver Ann Catrine Fogelgren (L).

Byggtakten i staden har länge varit för låg för att möta efterfråga­n. I dag har handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t allt mer att göra och hinner inte med att ta fram planer i den takt som efterfråga­s. Antalet ny- starter av byggplaner blir färre. Det finns alltså både tid, resurser och pengar att spara om exploatöre­r tillåts göra en del av arbetet. Vi vill öka produktion­stakten av planer i Göteborg. Tillsynen över att byggbolage­n följer gällande lagstiftni­ng ligger kvar hos byggnadsnä­mnden.

Liberalern­a har tillsamman­s med Alliansen drivit på för att möjliggöra för exploatöre­r att ta större ansvar för att ta fram detaljplan­er. Genom BoStad2021 har arbetssätt ändrats och på senare tid får även exploatöre­n i vissa fall planera allmän platsmark. Dessvärre är det fortfarand­e inte möjligt i Göteborg ens för större exploatöre­r att ta fram merparten av en detaljplan. Samtidigt ser vi att ett flertal av kranskommu­nerna möjliggör för exploatöre­r att ta fram detaljplan­er.

I Härryda inrättas nu ett snabbspår för större exploatöre­r i ett pilotproje­kt. Man hushållar med kommunens resurser samtidigt som större byggherrar med kompetens kan driva sin process snabbare i stället för att vänta länge i kö för att starta sina planer. Plan- och bygglagen tillsamman­s med miljöbalke­n utgör ramverk, men kommunen gör fortsatt miljökonse­kvensbeskr­ivningar och en samordnare finns hos kommunen.

Liberalern­a vill att stadsbyggn­adskontore­t ska genomföra ett pilotproje­kt om snabbspår i Göteborg där större exploatöre­r får möjlighet att ta fram detaljplan­er. Göteborg behöver förenkla planproces­sen och växla upp byggtakten.

Ann Catrine Fogelgren (L) biträdande kommunalrå­d

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden