Göteborgs-Posten

#Metoo på ren svenska

- En vanlig kvinna Eva Lindmark Peter Altsund

# Kallas för nummerteck­en och metoo är engelska och betyder jagockså, hopskrivet. Under den här överskrift­en berättar ett stort antal kvinnor om hur män utsatt dem för sexuella ofredanden. För egen del hände det första gången när jag var högst fem år, sista gången när jag var över 80.

Det här är något som har upprepats hela mitt liv i olika former, allt från onanerande män eller sådana som blottar sig till torrknull på knökfull spårvagn eller på dansgolvet.

Det är svårt att skydda sig, män gör det mest när det inte syns, och så håller de varandra om ryggen när en kvinna klagar, säger att ”det var väl inte så farligt” eller ”va sur du är, har du ingen humor?”. Nej, jag har inte det, inte när män roar sig på min bekostnad. Vad skall vi göra då? Jag föreslår att vi skriker i högan sky när vi blir antastade, att alla kvinnor tittar på mannen som bär sig illa åt och säger till honom låta kvinnan vara i fred.

Som politiker måste man vara konkret. Kommunalrå­det Daniel Bernmar (V) borde därför kunna säga vad som är rimliga hyror och vad sådana hyror innebär för den totala byggkostna­den för dessa lägenheter, skriver Carl Andersson.

KONKRETISE­RA.

dem. Men, samtidigt vet jag efter att ha varit ute på krogen hur mycket kvinnor det finns som tafsar på män. Jag vill fortfarand­e bli tilltalad av män, tycker det är trevligt att prata med dem, vill inte att de ska känna att de blir anmälda för att de väljer att snacka lite med mig. kräver mycket tid att läsa på, lyssna till föredragni­ngar, samarbeta, hålla sig uppdaterad om vad som händer i samhället, delta i möten av olika slag och fatta beslut, som man ska stå för.

Det är ingen privilegie­rad position. Den är intressant och ofta krävande. Och den är alldeles nödvändig för att upprätthål­la demokratin och hantera medborgarn­as skattepeng­ar.

Ge dig in i politiken, Björn. Det är ont om medlemmar i alla politiska partier. Bli en ”synlig och tydlig” politiker på fri tid och ställ samma krav på dig själv som på andra. det inga bland dessa direktörer med någon som helst andlig och moralisk resning?

 ?? Arkivbild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT ??
Arkivbild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden