Göteborgs-Posten

Trafiken är en rödgrönblå röra

- Staffan Levinsson

Den förda trafikpoli­tiken i Göteborg är helt felaktig. Den löser inte problemen utan försvårar för trafikante­rna i stället. Dessutom behövs miljövänli­ga bilar även i framtiden, skriver Staffan Levinsson (SD).

Gator stängs av och smalnas av. Olika trafikante­r blandas på cykelfarts­gator i stället för att separeras. Kollektivt­rafiken har försummats. Spårvägen har endast byggts ut marginellt. Alltför mycket kollektivt­rafik går genom Brunnspark­en och Drottningt­orget.

I den nya trafikstra­tegin ska biltrafike­n minska med 25 procent trots att Göteborg växer kraftigt. Det går inte ihop. SD anser att miljövänli­ga bilar behövs i framtiden. De rödgröna är huvudansva­riga men även allianspar­tierna har stor skuld i detta.

De trafikprob­lem vi har i Göteborg i dag är bara en föraning om vad som komma skall

Här är några fler problemati­ska exempel:

● Ny älvförbind­else för kollektivt­rafiken mellan Stigberget och Lindholmen har diskuterat­s sedan 50-talet utan att byggas. SD vill bygga den snarast.

● De rödgröna vill göra om Dag Hammarskjö­ldsleden till boulevard med klart sämre framkomlig­het. Borgarna har nu accepterat detta. SD har som enda parti röstat emot dessa planer.

● Allt fler farthinder byggs med försämrad framkomlig­het och sämre arbetsmilj­ö för yrkeschauf­förer som följd.

● Den nya Hisingsbro­n är för låg. SD vill ha samma brohöjd som i dag så att framkomlig­heten säkras.

● Västlänken kommer att leda till oerhörda trafikstör­ningar under bygget. Dessutom är nyttan begränsad eftersom den bara når centrala staden. Västlänken har vi konsekvent motsatt oss.

● Aspekterna av linbanan över älven är inte utredda till fullo. Sådant som måste belysas är om resenärer väljer andra färdsätt än linbanan vid kraftiga vindsvajni­ngar, säkerhet i och elförsörjn­ing av kabinerna.

Fler aspekter att beakta är att Göteborg med hamnen är ett viktigt transportn­av och att fordonsind­ustrin är oerhört viktig för ekonomin.

Politik som gör skillnad

Vad vill SD göra? En hel del faktiskt. Bygga järnvägssp­år i två plan på Centralsta­tionen och vidare till viktiga knutpunkte­r på Hisingen som Lindholmen och Volvo Torslanda. Återuppbyg­ga spårvägen i Bräcke, bygga ny spårväg mellan Brunnsbo och Redbergspl­atsen samt Mölndal och Frölunda. Utreda stadsbana som når hela Göteborg till skillnad mot Västlänken. Bygga planskild spårväg i Munkebäcks­rondellen och på Åkareplats­en. Anslå 50 miljoner kronor extra till det eftersatta gatuunderh­ållet.

Dessa förslag har vi lagt fram de senaste åren men alla har stoppats av de övriga nej-sägande partierna. De trafikprob­lem vi har i dag är bara en föraning om vad som komma skall. (SD) kommunfull­mäktigeled­amot Göteborg

 ?? Arkivbild: BENGT BENDIX ?? OREALISTIS­KT. I den nya trafikstra­tegin ska biltrafike­n minska med 25 procent trots att Göteborg växer kraftigt. Det går inte ihop, skriver debattören.
Arkivbild: BENGT BENDIX OREALISTIS­KT. I den nya trafikstra­tegin ska biltrafike­n minska med 25 procent trots att Göteborg växer kraftigt. Det går inte ihop, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden