Göteborgs-Posten

Elever uppmanas ta tjejer på rumpan

- EVALIS BJÖRK ALEXANDER PIAUGER 031-62 40 00 nyheter@gp.se

I december är det okej att ta tjejer på rumpan. Det är budskapet i ett meddelande som mellanstad­ielever i Lerums kommun sprider på sociala medier.

”Hela december månad är det rövmånaden! Ni killar får ta på tjejernas rövar när som helst!! utan att tjejerna blir sura? Inte helt fel va? D är ba att sprida och köra loss killar! Lycka till boys”

Meddelande­t sprids i en snapchatgr­upp för mellanstad­iebarn i Lerums kommun. En mamma, som vill vara anonym, fick ta del av det genom sin dotter.

– Hon tyckte det kändes dåligt och obehagligt och visade det för mig, säger mamman. HON ÄR TACKSAM över att ha fått sin dotters förtroende – men upprörs över att tjejer möts av förnedrand­e och sexualiser­ande budskap redan i så unga år.

– Jag tror det är värre på sociala medier än annars och jag tycker vi pratar mycket om hur man ska vara mot varandra, både i skolan och hemma. Men vi vet ju aldrig helt och fullt vad som pågår. Vi vet ju bara det de själva berättar.

Mamman hade velat ta upp frågan med skolperson­alen, men dottern oroade sig för att det skulle komma fram att hon hade visat meddelande­t för sin mamma.

– Jag blir såklart orolig när jag ser sådant här. Men mest av allt blir jag arg, säger mamman. GP HAR SÖKT rektorerna för samtliga sju grundskolo­r i Lerums kommun. Ingen av de fyra som svarat har känt till snapchatgr­uppen.

– Det är ingenting som har nått mig. Men då ska jag genast se till att ta reda på vad det här är för något och gå till botten med det. Det låter förfärligt, säger Niss Kerstin Hallgren, rektor på Rydsbergss­kolan.

Flera av dem som GP varit i kontakt med påpekar att det är svårt för skolperson­al att få reda på vad som händer i stängda grupper på sociala medier, om eleverna själva inte berättar om det. De påpekar också att de arbetat aktivt för att motverka sexism.

– Elever brukar komma till oss och berätta. Vi har pratat om metoo med dem och arbetat med det, men detta känner jag faktiskt inte till, säger Ingalill Kjellstran­d, rektor för Torpskolan.

 ??  ?? LINDA BOLANDER.på Ungdomsmot­tagning Väst
LINDA BOLANDER.på Ungdomsmot­tagning Väst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden