Göteborgs-Posten

Sköt mot nio – dömd till tio års fängelse

- PETER LINNÉ peter.linne@gp.se 031-62 41 79

Anledninge­n till den hastigt uppblossad­e konflikten var en stulen moppe. Tjafset slutade med två svårt skottskada­de och ytterligar­e sju personer i uppenbar livsfara. Nu döms en ung man till 10 års fängelse.

25-åringen fälls inte bara för nio mordförsök, utan även för grovt vapenbrott efter kalabalike­n i nordöstra Göteborg den 8 juli.

Enligt polisens underrätte­lseuppgift­er är han en av huvudfigur­erna i ett kriminellt stadsdelsg­äng i Bergsjön.

Med tanke på hur vapnet hanterades, var det endast tillfällig­heter som förhindrad­e att flera människor blev mördade. NU STANNADE den vildsinta skjutninge­n vid att två offer träffades av kulor i ryggen. Resten klarade sig undan.

– Killen sköt mellan fem och sju skott. Han måste ha varit dålig på att sikta. De flög upp asfaltsbit­ar när mannen träffade gatan nära mig, sade en av de beskjutna.

Han var där med åtta kompisar för att återkräva den moped som en av dem rånats på ett par timmar tidigare.

Samtliga vittnade under rättegånge­n och pekade ut 25-åringen.

Domstolen påpekar följande:

”Vad gäller målsägande­nas berättelse­r anser rätten att målsägande­n har gett ett trovärdigt intryck”.

Sällskapet hade, oklart hur, fått tips om ett namn på den misstänkte och åkte ut till Komettorge­t.

Den skyldige till moppestöld­en var inte där då, men väl några av hans kamrater.

– Han som var ledare frågade om vi ville göra upp enmot-en. Jag förklarade att vi inte var där för att slåss. Vi stämde träff till dagen efter i stället. Sen började vi gå tillbaka mot spårvagnen, konstatera­r en 27-åring i förundersö­kningen. PLÖTSLIGT FÖRÄNDRADE­S situatione­n totalt.

En skur av pistolskot­t avlossades. Två av dem som var på väg därifrån ramlade sårade omkull på gatan.

Efter spaning – där en kastad handske, övervaknin­gsbilder från en bensinmack och vittnesupp­gifter bidrog – greps 25-åringen en vecka efter dådet.

Han pratade inte särskilt mycket, varken i polisförhö­ren eller under rättegånge­n, utan har mer eller mindre haft ett standardsv­ar:

– Jag förnekar allt. Jag var inte på platsen. Jag var inte inblandad. TINGSRÄTTE­N TROR inte ett ögonblick på mannen utan skriver:

”Det är utrett att 25-åringen på cirka 30 meters avstånd har avlossat åtminstone sex skott i rak riktning mot en sammanhåll­en grupp personer. Ett sådant handlande är typiskt sett ägnat att orsaka annan persons död”.

Rätten avslutar sitt resonemang med meningen:

”För det fall brottet fullbordat­s hade det framstått som en ren avrättning”.

De nio brottsoffr­en tillerkänn­s ett sammanlagt skadestånd på drygt en miljon kronor, på grund av det som de utsatts för.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden