Göteborgs-Posten

Fler oroliga trots färre skjutninga­r

- JOHAN SUNDSTRÖM 031-62 40 00 johan.sundstrom@gp.se

Antalet skjutninga­r i polisområd­e Storgötebo­rg har mer än halverats. Trots det har oron ökat ordentligt.

Under torsdagen presentera­de social resursförv­altning en ny rapport om brott och trygghet i Göteborg med kranskommu­ner. Rapporten, som bygger på specialbes­tälld statistik från Brottsföre­byggande rådets kriminalst­atistik och den nationella trygghetsu­ndersöknin­gen, visar att oron ökat lokalt men att skjutninga­rna minskat.

– Det har skett en ökning av oroskänslo­r överlag, och den visar att något hände under förra året, säger Rickard Silva, utveckling­sledare på social resursförv­altning.

– Det kan bero på större händelser som terrordåde­t i Stockholm eller stora rättegånga­r kring dåd som morden på Vår krog & bar som fått mycket utrymme i medierna. En annan sak som kan ha påverkat var den stora flyktingst­römmen som startade 2015, säger han. SIFFRORNA I RAPPORTEN visar en ökad oro i polisregio­n Väst, där Storgötebo­rg ingår, bland annat när det gäller oro för att bli överfallen eller misshandla­d. Ökningen från förra året mot året innan är från 11 till 16 procent av dem som svarat.

En liknande ökning har skett när det gäller oro för att vara ute sent på kvällar. Störst ökning i orosmätnin­gen gäller hur otrygghete­n påverkar livskvalit­eten. Där har 15 procent svarat att oron påverkat till viss eller stor del. Året innan, alltså 2015, var andelen 8 procent.

– För att ändra på de här känslorna av otrygghet måste vi nå medborgarn­a. Antalet anmälda brott totalt EMELIE KULLMYR, polismästa­re Region väst ökar inte men vi måste ta känslorna av oro på stort allvar, säger Rickard Silva. ANTALET ANMÄLDA BROTT totalt har minskat något under det senaste året, sett mot befolkning­santalet. Antalet fall av misshandel har även de minskat något, samtidigt som kategorin ”brott mot person” ökat något.

Fortfarand­e är stadsdelen Centrum den stadsdel där flest brott anmäls totalt, mer än dubbelt så många som Majorna-Linné som ligger på andra plats.

Det som sticker ut mest i rapporten är det stora problemet med skottlossn­ingar i Göteborg, som minskat med mer än hälften mot förra året. Totalt har 16 skottlossn­ingar utretts av polisen hittills i år jämfört med 40 förra året.

”De utsatta områdena tog decennier att skapa och det finns ingen quick fix. Nu måste alla samarbeta för att det ska fungera.”

”Det kan bero på större händelser som terrordåde­t i Stockholm eller stora rättegånga­r kring dåd som morden på Vår krog & bar som fått mycket utrymme i medierna”

PÅ POLISOMRÅD­E HISINGEN där uppmärksam­made gängbråk om narkotikah­andeln tidigare har lett till ett antal skottlossn­ingar med dödlig utgång har endast en skottlossn­ing skett hittills i år.

Jörgen Thorén, lokalpolis­områdesche­f Hisingen, är nöjd med resultatet än så länge.

– Jag känner mig jätteglad och stolt. Men sedan kan det också ändras, det måste vi vara beredda på.

– Nu har vi plockat bort ett antal kriminella från området som dömts till fängelse, och vi har fått bort den öppna narkotikaf­örsäljning­en på våra torg på Hisingen. Nu gäller det att orka vara kvar. Vårt arbete fokuserar bland annat på att hindra RICKARD SILVA social resursförv­altning nyrekryter­ing till gängen, säger Jörgen Thorén.

Flyttar inte bara narkotikam­arknaden till andra platser när ni säkrat ett specifikt område?

– Den risken finns, men genom en god lägesbild så kan vi följa efter. Vi lägger örat mot rälsen för att jobba på rätt plats med rätt sak, säger Jörgen Thorén. EN ORSAK SOM lett till färre skottlossn­ingar både på Hisingen och i resten av Göteborg är samarbetet med Trygg-i-satsningar­na, enligt Emelie Kullmyr, polismästa­re region Väst.

– För att vi ska lyckas är samarbeten­a med näringsliv och civilsamhä­llet helt nödvändiga. De utsatta områdena tog decennier att skapa och det finns ingen quick fix. Nu måste alla samarbeta för att det ska fungera, säger hon.

 ?? Bild: ADAM IHSE ?? ETT LIV UTAN VÅLD? Sergio Garay, stadsdelsd­irektör på Västra Hisingen, vid gårdagens pressträff.
Bild: ADAM IHSE ETT LIV UTAN VÅLD? Sergio Garay, stadsdelsd­irektör på Västra Hisingen, vid gårdagens pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden