Göteborgs-Posten

Plan mot hög sjukfrånva­ro

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Göteborgs stad har stora problem med hög sjukfrånva­ro. Nu har kommunstyr­elsen klubbat igenom en ny plan för att komma tillrätta med problemen.

GP har tidigare rapportera­t om den höga sjukfrånva­ron i staden. Inte minst de kvinnodomi­nerade yrkesgrupp­erna som barnskötar­e, förskollär­are och personal inom hemtjänste­n har höga och ökande sjuktal, trots att kommunen jobbat aktivt med frågan i flera år.

Politikern­a i kommunstyr­elsen är högst medvetna om problemet. KOMMUNSTYR­ELSENS ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) konstatera­r att arbetsmilj­ön är en viktig fråga ur flera aspekter. Förutom att det är ett misslyckan­de varje gång en medarbetar­e blir sjuk av jobbet, så får det också följder för stadens möjlighete­r att fullgöra sitt uppdrag.

– Vi kommer att ha stora behov att anställa framöver och de anställda är våra viktigaste ambassadör­er, säger hon.

I den styrande minoritete­ns budget finns det pengar avsatta för att jobba med arbetsmilj­ön på olika sätt. Ann-Sofie Hermansson lyfter bland annat fram situatione­n för äldre, som är slitna efter ett långt yrkesliv. Hon hoppas att de som vill kan få rollen som mentorer och under de sista åren av sina yrkesliv varva jobbet med att lotsa in kollegor i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden