Göteborgs-Posten

Nej till ökad kameraöver­vakning

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Alliansen fick inte gehör i kommunstyr­elsen för förslaget om ökad kameraöver­vakning. Det ledde till irritation mellan de borgerliga partierna och Sverigedem­okraterna.

Alliansen vill i samarbete med polisen utarbeta en plan för ökad kameraöver­vakning i Göteborg. Som bakgrund pekar de på den grova organisera­de brottsligh­et som förekommer i delar av staden och att den begränsar rörelsefri­heten för vanliga människor.

I Malmö har den styrande rödgröna majoritete­n gjort just detta, men här i Göteborg är de rödgröna emot förslaget. De tycker att det samarbete staden har med polisen inom ramen för Trygg i Göteborg är fullt tillräckli­gt.

Sverigedem­okraterna har tidigare motionerat om kraftigt ökad kameraöver­vakning – formulerat så att staden borde söka tillstånd för att få övervaka var som helst dygnet runt. Det förslaget avvisades av kommunfull­mäktige tidigare i år, bland annat eftersom det ansågs strida mot gällande lagstiftni­ng. PARTIETS positiva inställnin­g till kameraöver­vakning hade dock gjort att de borgerliga partierna räknade med SD:s stöd när Alliansens motion var uppe i kommunstyr­elsen i går.

Så blev det inte. Kommunalrå­det Lars Hansson (SD) lade ned sin röst, vilket gjorde att voteringen slutade oavgjort. Ann-Sofie Hermansson­s ordförande­röst kunde sedan avgöra frågan till de rödgrönas fördel.

Allianspol­itikerna var påtagligt irriterade med Sverigedem­okraternas beteende.

– Väldigt oseriöst agerande från Sverigedem­okraterna, som själva lägger ett förslag som uppenbart är olagligt och sedan lägger ned sin röst så att det inte blir några fler kameror. Då låter man spelet gå före verklighet­en på ett rätt påfallande sätt. Det var en besvikelse, säger Jonas Ransgård, kommunalrå­d (M).

Lars Hansson (SD) är lika irriterad på de borgerliga partierna.

– Det är M som är oseriösa mot oss, som tror att vi ska rösta på deras förslag, men de röstar aldrig på våra. Vi har tröttnat på det, säger Lars Hansson (SD).

Liknande tendenser – att SD i olika frågor vägrar stödja borgerliga partier – har synts i andra kommuner efter det att Moderatled­aren Ulf Kristersso­n talat om att partiet vill ta makten på riksplanet, utan att prata med SD.

Nya direktiv?

– Nej, det är inget vi pratat ihop oss om. Men vi tänker inte passivt ge dem stöd. Det är det slut på. Aldrig att jag sätter mig i knät på dem utan att få någonting tillbaka. Vill de ta makten i Göteborg får de knacka på min dörr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden