Göteborgs-Posten

SD i motvind vill ta tillbaka migrations­frågan

När Sverigedem­okraterna samlas för Landsdagar i Norrköping är det för första gången som ett parti som backar i opinionen. Frågan är hur partiet väljer att hantera den situatione­n.

- Arne Larsson 031-62 41 24 ∙ arne.larsson@gp.se

På fredagen sätter Landsdagar­na i gång på allvar, med tal av Mattias Karlsson, partiets gruppledar­e i riksdagen samt debatt om det migrations­politiska inriktning­sprogramme­t.

Den kan mycket väl bli det viktigaste som avhandlas de här dagarna i Norrköping.

För det är ju migrations­politiken som gett Sverigedem­okraterna en unik position i svensk politik – och det är andra partiers omposition­ering i frågan som gjort att partiet inte är fullt lika unikt längre. 2017 HAR VARIT ett mycket speciellt år för Sverigedem­okraterna. Efter det att dåvarande Moderatled­aren Anna Kinberg Batra, den 19 januari, berättat att hon avsåg att bryta dödläget i svensk politik och börja samtala med Sverigedem­okraterna tycktes makten plötsligt vara inom räckhåll.

Ett par veckor senare när Jimmie Åkesson var på besök i Göteborg var han segerviss och kallade Moderatled­arens besked det mest avgörande som hänt under hans sex år i riksdagen. I ett tal till partikamra­terna sa han att SD av allt att döma skulle få ett stort inflytande efter valet.

I intervjuer veckorna efter Anna Kinberg Batras besked försäkrade Jimmie Åkesson att han var beredd att förhandla i alla frågor. Budskapet var solklart: Sverigedem­okraterna såg äntligen den öppning man längtat efter och det var ett läge partiledar­en inte tänkte missa.

Det har onekligen hänt en del sedan dess.

Som bekant var övriga allianspar­tier inte särskilt förtjusta i Anna Kinberg Batras idé och efterhand hade hon själv gett så många motstridig­a besked att det ursprungli­ga inte längre var mycket värt och hon själv var förbrukad som partiledar­e.

Sedan Ulf Kristersso­n förklarat att han inte tänker prata med Sverigedem­okraterna är partiet lika isolerat som någonsin.

Och inte nog med det. Partiet har för första gången sedan det kom in i riksdagen backat i opi- nionen – från 17,8 procent i september till 14,7 i november, i GP/ Sifos mätningar. BAKOM NEDGÅNGEN finns i huvudsak två förklaring­ar. Dels har fokus i den allmänna debatten flyttats från migration till integratio­n. SD har enligt mätningar ett stort förtroende i migrations­frågan och gynnas när debatten rör själva invandring­en.

Men det är också så att flera andra partier rört sig kraftigt mot en mer restriktiv migrations­politik. När Sverige införde gränskontr­oller och andra åtgärder för att minska flyktingst­römmen konstatera­de många i Sverigedem­okraterna triumferan­de att de fått precis som de velat. Så var det kanske – men följden blev också att väljare som sökt sig till SD för migrations­politiken, men egentligen tyckte att något annat parti var bättre i andra frågor, kunde tänka om.

Frågan är hur denna nya verklighet kommer att påverka debatterna på Landsdagar­na. UTKASTET TILL DET nya migrations­politiska inriktning­sprogramme­t antyder att partiledni­ngen ser hårdare tag som den rätta taktiken för att locka tillbaka väljare.

För att bli svensk medborgare ska man ha kunskaper om det svenska samhället, landets historia, lagar och regler. Ingen ska kunna bli medborgare utan att ha bott i landet en längre tid ”tio år med klanderfri vandel”, ska krävas.

Programmet innehåller bland annat punkter som att tillfällig­a uppehållst­illstånd som omprövas regelbunde­t ska vara regel och att den som vill återförena­s med familjemed­lemmar i Sverige ska ha försörjnin­gsplikt för dem.

Partiet vill också satsa mer på att få personer som invandrat att återvända till sina ursprungsl­änder.

Det är ju migrations­politiken som gett Sverigedem­okraterna en unik position i svensk politik – och det är andra partiers omposition­ering i frågan som gjort att partiet inte är fullt lika unikt längre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden