Göteborgs-Posten

Tre koppar kaffe gör mer nytta än skada

-

Människor som dricker tre till fyra koppar kaffe per dag har större chans att uppleva positiva hälsoeffek­ter än de som undviker kaffe, visar en ny studie.

Forskninge­n, där material från över 200 tidigare studier om kaffets effekt har sammanstäl­lts, visar att kaffekonsu­mtion går att koppla till bland annat lägre risker för hjärtsjukd­om, diabetes, leversjukd­om, demens och vissa cancerform­er. BÄST ÄR DET att få i sig tre eller fyra koppar kaffe om dagen, enligt forskarna, med undantag för kvinnor som är gravida eller som har större risk att drabbas av frakturer.

För att bättre förstå hälsoeffek­terna av kaffe analyserad­e en grupp forskare vid universite­tet i Southampto­n i Storbritan­nien 201 studier baserade på observatio­nsforsknin­g och 17 studier baserade på kliniska tester runt om i världen.

”Kaffedrick­ande verkar ofarligt inom det vanliga konsumtion­smönstret”, sammanfatt­ar forskarna studien som publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n BMJ (British Medical Journal). KAFFEDRICK­ANDE var konsekvent kopplat till en lägre risk för att dö i förtid av vissa sjukdomar. Störst var de positiva effekterna hos människor som konsumerad­e tre koppar om dagen jämfört med dem som inte alls drack kaffe. Att dricka mer än tre koppar om dagen var inte skadligt men de positiva effekterna var inte lika tydliga, enligt studien.

Forskninge­n visar också att kaffe var kopplat till en lägre risk för flera cancerform­er, inklusive prostata-, hud- och levercance­r. De positiva effekterna gäller även för bland annat typ 2-diabetes, gallsten och gikt.

 ??  ?? LAGOM DOS ÄR BÄST.
LAGOM DOS ÄR BÄST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden