Göteborgs-Posten

Retrokänsl­a i nytt område på Hisingen

- ANDERS HAGSTRÖM 031-62 40 00 anders.hagstrom@gp.se

Fyra nya kvarter med drygt 800 bostäder och slutna innergårda­r. Det nya området Lundbypark har tagit inspiratio­n av både Linné- och Vasastaden.

– Det är egentligen första gången sedan 30-talet som man bygger stad på det här viset, säger arkitekten Andreas Lyckefors.

På torsdagen togs ett symboliskt första spadtag för det nya bostadsomr­ådet Lundbypark. Här, på den gamla grusplanen invid Lundbybade­t, ska omkring 1 800 göteborgar­e bo om några år.

– Den här mixen mellan bostadsrät­ter och hyresrätte­r är precis vad som behövs här. Tidigare låg det här långt ifrån staden. Nu byggs Campus ANDREAS LYCKEFORS arkitekt Lundby här och det är nära till Ramberget och Keillers park. Det håller på att bli centrum, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) som var på plats för byggstarte­n. DE FYRA KVARTEREN ska resa sig i fem till åtta våningar mellan Lundbybade­t och Lundby koloniträd­gårdar, ett stenkast från Rambergsva­llen. Byggherrar­na Sverigehus­et och F O Peterson delar på ytan. Omkring 60 procent av bostäderna ska bli bostadsrät­ter, resten hyresrätte­r. Förutom de vanliga lägenheter­na ska det även byggas trygghetsb­oende som vänder sig till äldre.

De första lägenheter­na ska stå inflyttnin­gsklara under den senare delen av 2019 och enligt plan ska de sista fyllas av boende 2021.

Trots rapporter om en sviktande bostadsmar­knad har intresset varit stort, säger Första spadtaget till Lundbypark togs i går. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson tog plats i grävmaskin­en tillsamman­s med Peter Throlin.

”Det är 80 år sedan man byggde på det sättet så det ska bli väldigt roligt att se hur det funkar igen”

GRÄVER.

Jonas Gustafson, Sverigehus­ets vd.

– I första etappen har vi haft ute 59 lägenheter, i går hade vi sålt 40 av dem. Vanligtvis brukar de små lägenheter­na gå fort, men här har vi sålt alla våra stora lägenheter. Det tyder på att det kommer flytta hit ganska mycket barnfamilj­er, säger han. I BOTTENPLAN ska så kallade ”bokaler” möta gatan. Jonas Gustafson beskriver det som en blandning mellan bostäder och verksamhet­slokaler.

– Det kan till exempel användas som bostad från början, men också som verksamhet­slokal på sikt. Det kan vara en ateljé eller ett kafé kombinerat med en bostad. Det finns en flexibilit­et på det sättet, säger han. ANDREAS LYCKEFORS, ansvarig arkitekt vid Bornstein Lyckefors arkitekter som har varit med och ritat området, kallar det för retroplane­ring. Fasaderna ska vara i tegel och innanför väggarna ut mot gatan ska slutna innergårda­r gömma sig.

– På 30- och 40-talet gick man ifrån det gamla stenstadst­änkandet. Sen har ju alla längtat tillbaka till det här väldigt länge, med stora, bumliga, slutna kvarter. Det blir täta, koncentrer­ade tydliga stadsrum, med mycket människor på liten yta och levande bottenvåni­ngar. Det är 80 år sedan man byggde på det sättet så det ska bli väldigt roligt att se hur det funkar igen, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD ??
Bild: HENRIK BRUNNSGÅRD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden