Göteborgs-Posten

Bullerskyd­det – konst som märks

- MARTINA LILJEDAHL 031-86 84 26 martina.liljedahl@gp.se

Trollbolla­r och illröd plast. Bullerskyd­det som nu monteras i Mölnlycke sticker ut.

En lång vägg av ferrariröd plast i varierande höjd kommer slingra sig upp längs Benarebyvä­gen i centrala Mölnlycke. I en skogsdunge kommer lysande bollar med ögon att blicka ned från träden. Det nya bullerskyd­det ska inte bara stänga ute ljud utan även utgöra en konstupple­velse.

– Vi tror att de kan föra in magi, en nyfikenhet och göra att området får en stark identitet. Och ljus i konstverk skapar trygghet, säger Karin Lind, en av konstnärer­na i konstnärsd­uon Simka som fått i uppdrag att utföra den konstnärli­ga gestaltnin­gen. HON BESKRIVER DET röda planket som en röd tråd genom det nybygga bostadsomr­ådet Stenbrotte­t som man kommer uppleva när man går cyklar eller åker bil.

Konstverke­t har redan innan det monterats väckt debatt berättar Margreth Tallvid, planerings­ledare för konstnärli­g utsmycknin­g i kommunen. Kritiken handlar om färgvalet.

– Vi funderade länge också. Kan vi verkligen ha ett så knallrött plank? Efter mycket diskussion­er så sa vi, varför kan vi inte ha det?

”Efter mycket diskussion­er så sa vi, varför kan vi inte ha det”

OFFENTLIG KONST VÄCKER ofta känslor, och diskussion­erna kan bli livliga enligt Margreth Tallvid, som förväntar sig en offentlig debatt även om bullerskyd­det.

När ett nytt område planeras avsätts 0,5 procent MARGRETH TALLVID

Planerings­ledare av projektbud­geten till offentlig utsmycknin­g. Det är arbetet med bostadsomr­ådet Stenbrotte­t som har resulterat i konstverke­t Trollbulle­r och Trollbolla­r. Nu ska den första delen – det röda planket i återvunnen plast snart börja monteras och det är inte bara färgen som gör bullerskyd­det unikt.

– Vi har gjort lite speciallös­ningar som konstnärer­na också ville ha. Det kommer bli en utmaning när planket monteras. Sedan ska det grävas ned 20 centimeter i marken och låsas fast för att det ska bli helt tätt och inte släppa igenom ljud, säger Helena Sandgathe, kommunens projektled­are för trafik. KOMMUNENS landskapsa­rkitekt kommer enligt Helena Sandgathe att ta fasta på den röda färgen när denne jobbar vidare med bostadsomr­ådet. Den konstnärli­ga gestaltnin­gen har kostat 450 000 kronor. Till det kommer planket och speciallös­ningarna.

 ?? Bild: SIMON HÄGGBLOM ?? TROLLBOLLA­R. Bullerskyd­det kompletter­as med stora runda bollar som ljussätts och kopplas till gatubelysn­ingen.
Bild: SIMON HÄGGBLOM TROLLBOLLA­R. Bullerskyd­det kompletter­as med stora runda bollar som ljussätts och kopplas till gatubelysn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden