Göteborgs-Posten

Ungdomarna utelåsta från bomarknade­n

Hög kontantins­ats största hindret för unga vuxna

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

Unga vuxna som yrkesarbet­ar kommer att vara över 40 år innan de har lyckats spara ihop till kontantins­atsen till en liten bostadsrät­t i centrala Göteborg.

– Ett problem vi har sett historiskt är skillnader­na mellan utgångspri­s och slutpris. I tidigare undersökni­ngar har vi sett att det stack iväg väldigt mycket framför allt i Stockholm och Göteborg på mindre lägenheter, även om det är en något mer avvaktande bostadsmar­knad just nu, säger Erik Wikander vd på Mäklarhuse­t i Göteborg. DET SKAPAR PROBLEM för förvärvsar­betande unga vuxna som drömmer om att köpa en liten lägenhet centralt. I storstadso­mrådena är nu kontantins­atsen för en bostadsrät­t så hög att förvärvsar­betande 25–30-åringar kommer att vara medelålder­s innan de lyckats spara ihop till den.

I Göteborg är kontantins­atsen 335 879 kronor för en genomsnitt­slägenhet.

För en ung anställd inom omsorgen skulle det ta 17 år att spara ihop till den, detaljhand­eln 15 år, utbildning 14 år och naturveten­skap/teknik 12 år.

– Det skiljer några år mellan de olika kategorier­na om du har ett yrke inom offentlig sektor eller i privat näringsliv, men det som är helt avgörande är att det är en jättehög kontantins­ats, och det är väldigt få unga som har, säger Erik Wikander.

Mäklarhuse­t har gjort en studie över vilka möjlighete­r unga vuxna som jobbar

inom olika yrkesgrupp­er har att ta sig in på bostadsmar­knaden i Sveriges tio största städer.

I Malmö, Västerås, Örebro, Norrköping och Helsingbor­g har alla råd att bo. Men i Stockholm och Göteborg är bostadsrät­tspriserna så höga att om räntan skulle stiga till fem procent, skulle bostadskos­tnaden äta upp över hälften av inkomsten efter skatt.

ERIK WIKANDER TYCKER att det är bra att myndighete­rna hittar verktyg för att säkerställ­a att det inte blir en osund skuldsättn­ing – men bolånetak, amortering­skrav och ett ytterligar­e förstärkt amortering­skrav innebär att vissa målgrupper utesluts.

– De unga har inte en chans att komma in på bostadsmar­knaden, vilket jag tycker är helt snett. Man måste skapa ett incitament för att de unga ska få en chans att komma in på bostadsmar­knaden så att de inte blir hemmaboend­e, säger han.

HYRESGÄSTF­ÖRENINGENS undersökni­ngar visar att 57 procent av alla unga vuxna har ett eget boende – 43 procent har inte det.

För drygt tio år sedan var det ungefär lika många bostadsrät­tsaffärer som villaaffär­er. I dag är cirka 75 procent av alla affärer bostadsrät­ter.

– Den naturliga succession­en är att par flyttar ihop i en lägenhet, får barn och sedan gör villakarri­är. Det steget har försvårats och nu används inte hela bostads- marknaden. Villaägarn­a med utflugna barn bor förhålland­evis billigt så flyttskatt­en blir för hög för dem. Då låser man in den delen av marknaden, och så låser man ute de unga, medan priserna pressas uppåt i mitten. Då får man en osund marknadssi­tuation, säger Erik Wikander.

SAMTIDIGT ÄR DET fortfarand­e en stor brist på hyresrätte­r i storstäder­na, även om det byggs en del nya hyresrätte­r i Göteborg nu.

– Göteborg är en sådan marknad där det är stor diskrepans mellan tillgång till hyresrätte­r och tillgång till bostadsrät­ter. Problemet är att det som byggs är med Eriksbergs­tandard oavsett var det ligger, så hyresnivån bli så hög att det för många blir billigare att bo i ett ägt boende än i ett hyrt. Det är ungefär som om man skulle bygga en Volvo V 90 till alla människor och inget annat. Det är osunt tänk, tycker Erik Wikander.

HAN EFTERLYSER ATT politikern­a sätter sig ner och tänker blockövers­kridande bostadspol­itik i 25-30 år framåt i tiden för att skapa stabilitet och skapar tydliga spelregler.

– Jag tror att det måste till ett knippe åtgärder, säger Erik Wikander.

”Göteborg är en sådan marknad där det är stor diskrepans mellan tillgång till hyresrätte­r och tillgång till bostadsrät­ter” ERIK WIKANDER,

vd Mäklarhuse­t

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden