Göteborgs-Posten

Black friday här för att stanna

- VALDEMAR LÖNNROTH 031-62 40 40 Valdemar.Lonnroth@gp.se

En billig tv, tröja eller kanske en teservis? Reafenomen­et Black friday har på bara fem år slagit igenom brett i hela befolkning­en.

– Det här är en del i en större förändring inom handeln, säger Jonas Arnberg på HUI Research.

Nio av tio svenskar känner till vad Black friday är. Det visar en undersökni­ng HUI Research – tidigare Handelns utrednings­institut – gjort på uppdrag av Svensk handel. Fyra av tio planerar också att handla på rean. Och det är spritt i alla åldersgrup­per.

Ett köpcentrum där fenomenet kommer att märkas är Nordstan.

– Vi såg hur det slog igenom riktigt stort för första gången i fjol. Då hade vi flest besökare en enskild dag under året – 148 000, säger Ulrika Carlsson, vd på Nordstans samfälligh­et.

– Vi kombinerar fredagen med morgonshop­ping. Och så är det ju löning också. OCH DET ÄR såväl butiker son e-handel har anammat det amerikansk­a reafenomen­et.

– Från att ha varit en helg som drabbade handlarna och där man tappade marginaler i försäljnin­gen kan det bli en helg som kan gynna handelns marginaler. Men där är vi inte riktigt än, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

För att handeln verkligen ska lyckas att inte bara sälja mycket utan även med lönsamhet krävs det att man tänker till kring reavarorna, förklarar Arnberg.

– Jag tror det håller på att utvecklas till en helg där man ägnar sig åt strategisk Från början var det mest hemelektro­nik som var extra billigt, men nu har fler branscher hakat på.

MYCKET ELEKTRONIK.

■ Ett sedan länge etablerad amerikansk rea i november som infaller samtidigt som deras Thanksgivi­ng-helg. Har vuxit starkt i Sverige de senaste fem åren.

■ Namnet, svart fredag, har två möjliga förklaring­ar: 1. Att det har uppstått ur de trafikprob­lem rean ledde till. 2. Att det var den helg på året då handlarnas resultat gick från rött till svart (december var sedan ren vinst). prissättni­ng – några produkter tjänar du inte pengar på, men du får i stället merförsälj­ning på andra. FÖR KONSUMENTE­N BETYDER det med andra ord att det finns varor som är så billiga att vinsten är obefintlig för butikerna.

– Det här är en del i en större förändring kring hur digitalise­ring förändrar förutsättn­ingarna för handeln. Det är konkurrens från nätet och utlandet. Det är många affärsmode­ller som inte håller längre, säger Arnberg.

Från att ha varit något som främst gällde hemelektro­nikbransch­en omfattar Black friday-rean i princip alla branscher inom sällanköps­handeln idag.

– Det här är fenomenet lär bestå, det är nu så utbrett. Och vi ser en långsiktig trend där novemberha­ndeln ökar på bekostnad av decemberha­ndeln, säger Svensk handels chefsekono­m Johan Davidson. MED ANDRA ORD: Black friday tar omsättning från julhandeln och lär även påverka omsättning­en på mellandags­rean senare i november. För paketlever­antörer betyder också helgen mycket – med en generös definition så inleds rean redan innan fredag och pågår ofta till och med måndag då e-handelsfen­omenet Cyber monday inträffar.

– Vi har betydligt större volymer och vi förbereder med 70–80 extra ombud för att klara leveranser även under lördagen och under kvällar i storstadso­mrådena, säger Arne B Andersson, e-handelsexp­ert på Postnord.

Veckan efter denna helg brukar det dock bli lugnt.

– Det är en svacka fram till julhandeln sedan drar igång på allvar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden