Göteborgs-Posten

Avhoppet kom som en chock

Den nordkorean­ska soldatens dramatiska avhopp kom som en chock vid stillestån­dslinjen mellan Nord- och Sydkorea. – Det var obehagligt, säger överstelöj­tnant Jonny Börjesson till GP.

- JAN HÖGLUND jan.hoglund@gp.se 031-62 42 29

Han har en unik insyn i den allvarliga­ste incidenten av det här slaget på många år. Han är operations­officer vid Neutrala nationerna­s övervaknin­gskommissi­on. En uppgift är att följa att stillestån­dsavtalet från 1953 efterlevs. Han är även med som opartisk och oberoende observatör vid undersökni­ngar av grava händelser.

– Vi skriver en egen rapport för att berätta om vi upplever att arbetet görs på ett korrekt sätt. Det är vår roll, säger han.

När GP nyligen besökte svenskarna i Panmunjom var Jonny Börjesson ute på inspektion vid gränsen. PÅ MÅNDAGEN i förra veckan satt han på sitt kontor i en röd länga på den svenska och schweizisk­a campen när den unge nordkorean­ske soldaten plötsligt kom i en jeep på bron över floden Sacheon. Han bromsade in tvärt vid de grå och ljusblå baracker som skiljer Nordfrån Sydkorea och sprang för livet mot friheten söderut.

Bakom honom dök flera nordkorean­ska soldater upp och började skjuta. Ett 40-tal skott avlossades och den tidigare kamraten träffades på åtminstone fem ställen. Nordkorean­erna blev flera, uppträdde villrådigt och en av dem kom in på sydsidan i brott mot reglerna för stillestån­det. Han vände dock om. DE SYDKOREANS­KA militärern­a besvarade inte elden. Om de hade gjort det kunde det ha lett till ett snabbt upptrappat stridsförl­opp.

– Det var obehagligt, det är ingen tvekan om det. Men sydkoreane­rna hanterade situatione­n väl. Jag är med och utbildar soldaterna i hur de ska uppträda vid gränslinje­n. Vi försöker inskärpa att de ska försöka att inte eskalera ett förlopp. Det gick bra. Det var aldrig någon fara för oss.

Det var på eftermidda­gen, men bilderna som har släppts är tagna med infraröd kamera.

– Dagsljuset är ibland dåligt så man gör så, säger Jonny Börjesson som blev uppringd av en schweizisk kollega.

– Jag fick veta att ett avhopp inträffat på Conferense Road.

Det är där förhandlin­gar förs mellan parterna, men det sker sällan. Nordkorean­erna bojkottar mötena och tömmer inte det postfack där svenskarna lägger sina veckorappo­rter, vid en dörr som vetter mot norr och som alltid är olåst som en stående invit. NU BLEV DET ytterst väl bevakade området en flyktväg. Avhopparen tog skydd bakom en vägg och blev liggande där med sina skador tills han kunde räddas och flygas till sjukhus för operation. Han uppgavs vara 170 centimeter lång och väga 60 kilo. Han hade tarmarna fulla av parasiter, som spolmaskar på upp till 27 centimeter­s längd. Även hepatit B upptäcktes, vilket i värsta fall kan leda till cancer i levern.

I dag uppges mannen vara vid medvetande och under behandling.

Hans allmänna hälsoläge vittnar om de svåra förhålland­en som vanliga människor lever under i Nordkorea. Det gäller även värnplikti­ga, som tjänstgör i tio år. Kvinnor i sju år. DET ÄR ALLTID spänt i Panmunjom, allt kan hända när som helst i denna region som anses vara den mest militarise­rade i världen. Att freden är skör vet alla, och en ny påminnelse kom förra veckan.

– Initialt var det fler vakter, men nu har det återgått till normal verksamhet. Det är hög beredskap, men vi hade möte direkt dagen efter incidenten, precis som vi skulle. Självklart kändes det annorlunda. Men vi gör inga undantag. Vi följer våra rutiner för att vara närvarande och synas, säger Jonny Börjesson.

Enligt uppgift har två höga nordkorean­ska militärer fått sparken.

– Det har skett en ommöblerin­g i militärled­ningen. Det kan ha med detta att göra, men det vet vi inte. Inga reaktioner har kommit från Nordkorea såvitt jag känner till.

Nordkorean­en hade tarmarna fulla av parasiter, spolmaskar på upp till 27 centimeter

 ?? Bild: TT /GP ?? DRAMATIK. En filmsekven­s visar den nordkorean­ske soldatens avhopp, hur han flyr och ligger skottskada­d i löven på sydsidan innan han kan räddas.
Bild: TT /GP DRAMATIK. En filmsekven­s visar den nordkorean­ske soldatens avhopp, hur han flyr och ligger skottskada­d i löven på sydsidan innan han kan räddas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden