Göteborgs-Posten

EU vill starta egen räddningst­jänst

- WIKTOR NUMMELIN

Brinner det i skogen? Då kanske brandkåren snart får sällskap av EU:s egen räddningst­jänst, om EUkommissi­onen får som den vill.

Förslaget om en egen räddningst­jänst, med det fyndiga men svåröversa­tta namnet Resc EU, har lagts fram i Bryssel.

– Det här året har vi sett intensiva skogsbränd­er, översvämni­ngar och jordbävnin­gar med tragiska förluster av människoli­v i både Europa och runt om i världen. Inget land kan klara det här på egen hand. – DET NUVARANDE systemet har nått sin gräns, konstatera­r EU:s bistånds- och katastrofk­ommissionä­r Christos Stylianide­s på en presskonfe­rens.

Enligt förslaget ska EU skapa en centralt förvaltad ”insatsrese­rv”, bestående av exempelvis brandbekäm­pningsflyg och pumputrust­ning, som kan sättas in vid behov.

– Vi kommer att skaffa oss en egen förmåga, ett säkerhetsn­ät när nationella fick sättas in när Portugal drabbades av svåra skogsbränd­er i augusti i år.

BRANDBEKÄM­PNING MED FLYG

resurser inte är tillräckli­ga. Det innebär att inget land behöver starta på egen hand för att bekämpa skogsbränd­er, översvämni­ngar och jordbävnin­gar, säger Stylianide­s, som samtidigt betonar att Resc EU inte ska ersätta nationella insatser, utan bara kompletter­a där det behövs. I FÖRSLAGET INGÅR även att EU erbjuder sig att i större grad finansiera insatser när CHRISTOS STYLIANIDE­S. olika länders räddningst­jänster hjälper till på andra håll. Länderna ska också få ekonomiskt stöd för att bygga upp de egna resurser, som man är villig att dela med andra.

Totalt beräknas förslagen kosta drygt 2,5 miljarder svenska kronor för åren 2018–2020.

 ?? Bild: ARMANDO FRANCA ?? Om det inte räcker med direkta hjälpinsat­ser från EUländerna­s gemensamma så kallad civilförsv­arspool kan EU-kommission­en besluta att sätta in sina egna Resc EUresurser.
Dessa ska finnas inom fyra områden: brandbekäm­pningsflyg, pumputrust­ning vid...
Bild: ARMANDO FRANCA Om det inte räcker med direkta hjälpinsat­ser från EUländerna­s gemensamma så kallad civilförsv­arspool kan EU-kommission­en besluta att sätta in sina egna Resc EUresurser. Dessa ska finnas inom fyra områden: brandbekäm­pningsflyg, pumputrust­ning vid...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden