Göteborgs-Posten

Migrantläg­er stormat av papuansk polis

-

Polis i Papua Nya Guinea har gått in i det australisk­a migrantläg­ret på ön Manus. Det är den kraftfulla­ste insatsen hittills för att tvinga bort de hundratals män som stannat kvar.

De som är kvar i lägret säger att polisen stormade lägret på morgonen, samlade ihop deras saker och skrek att alla måste kliva på bussar. Sängar och andra tillhörigh­eter uppges ha förstörts.

En aktivistgr­upp har publicerat ett foto där Behrouz Boochani, en iransk migrant som har varit talesperso­n för männen, leds iväg av polis. Det kommer även andra vittnesmål om att asylsökand­e tvingas bort från lägret med våld.

Boochani skriver på Twitter Asylsökand­e som vägrade lämna lägret när det stängdes den 31 oktober.

VÄGRADE LÄMNA.

att polisen har slagit migranter och tvingat dem till nya ”fångläger”. POLISEN UPPGER ATT 50 personer av 378 ”fridfullt har flyttats” till den närliggand­e staden Lorengau, och att den enda som har tvingats bort är Boochani.

– Han orsakade problem och sade till de andra flyktingar­na att inte flytta från centret så polisen eskorterad­e helt enkelt ut honom, säger poliskommi­ssarien Gari Baki, som tillägger att Boochani inte misstänks för något brott.

Australien­s immigratio­nsminister Peter Dutton bekräftar insatsen och säger att regeringen vill att människorn­a i lägret flyttar därifrån. Landets federala polis har däremot ingen personal där och är inte inblandad i insatsen.

Australien har placerat asylsökand­e som försöker nå landet sjövägen i lägret, men vill att alla där ska flyttas till tre olika transitcen­ter. När lägret stängdes den 31 oktober stoppades även tillgången till mat, rinnande vatten och el för de omkring 400 personer som har vägrat att flytta. DEN AUSTRALISK­A premiärmin­istern Malcolm Turnbull upprepar regeringen­s ståndpunkt, att ingen av männen kommer att tas till Australien.

– De tror att de på det här sättet kan sätta press på den australisk­a regeringen, för att de ska komma till Australien. Vi kommer inte att ge med oss, säger han.

 ?? Bild: AP ??
Bild: AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden