Göteborgs-Posten

Veteranlär­aren Peter vägrar lämna golvet

Peter Bengtström är idrottslär­aren som vägrar sluta. Många hoppar av långt innan de fyllt 65. Peter, 67, ser inget bäst-före-datum och är inne på sin andra stopptid. – Jag har oftast varit laddad, förväntans­full, när jag åkt till jobbet.

-

TRIVS PÅ JOBBET. 67 år fyllda fortsätter Peter Bengtström att jobba som lärare i idrott och hälsa. Bland hans 4 000 elever genom åren märks bland andra före

Bengtström valde väg redan i åttan. Han skulle bli gymnastikd­irektör, utbildad på Gymnastiko­ch idrottshög­skolan, GIH.

– Att jag sedan blev bäste idrottsman på Burgården, efter att ha vunnit DM i terränglöp­ning, avgjorde.

Peter blev ingen hoppjerka. Visserlige­n hann han avverka lärarjobb på Hålabäck, Sommarlust, Tingberget och Hammerösko­lan. Men sedan blev det Kapareskol­an i Onsala – i nästan i 38 år.

45 år sammanlagt i Kungsbacka­s skolors tjänst.

– Jag erbjöds att börja på stans gymnasier, men trivs med högstadiee­lever. De är lättare att forma, att få dem intressera­de att röra på sig.

Han säger att dagens elever tränar antingen mycket eller inget alls. – Spontanidr­otten har försvunnit. TILLSAMMAN­S MED arkitekter­na hade han ett finger med i spelet om hur skolan han blev trogen så länge skulle utformas.

– Jag såg blanda annat till att personalut­rymmena flyttades och hade synpunkter på vilken utrustning vi skulle ha, säger han.

Sedan skapades en bana för frisbeegol­f, en fotbollspl­an och annan utemiljö för fysiska aktivitete­r.

Bengtström är sådan, pekar bestämt med hela handen.

– Jag har alltid gillat att organisera. På mellanstad­iet ordnade jag terränglöp­ning runt halva Hisingen för mina kompisar och boxningsoc­h tennisturn­eringar. På högstadiet, gymnasiet, på GIH och i lumpen blev jag ordningsma­n. FÅ IDROTTSLÄR­ARE HÅLLER på tills dess att första ATP-avin anländer.

– En undersökni­ng för 20 år sedan visade att 84 procent hoppar av på vägen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden