Göteborgs-Posten

Årets Adlerberts­ka konststipe­ndier

-

Sällskapet Gnistan har delat ut årets Adlerberts­ka konststipe­ndier. 15 stipendiat­er fick ta emot diplom och 50 000 kronor vardera medan två stipendiat­er belönades med 25 000 kronor var.

Stipendier ur den Adlerberts­ka Forsknings­stiftelsen för konstnärli­g verksamhet utdelas sedan 1961 av Sällskapet Gnistan. Årets stipendiat­er är:

organist vid Lundby nya kyrka, premieras för sitt arbete med Lundbysymf­onikerna.

en skarpögd och tonsäker garant för att den satir som lyckligt förenar elegans, bildning och aktualitet kommer att överleva ännu en generation.

poet som även arbetar med en avhandling om

Daniel Björkdahl, Erik Blix, Karin Brygger,

Sonja Åkesson.

Jörgen HM Byström Åsa Holmlund Anne Johansson, Dan Langeborg, Oskar Nilsson Åsa Norberg Mikael Paulsson Robert Svärd Karin Taliga

skicklighe­t.

Anders Wängdahl Emilia Wärff

som designer.

Djordje Zarkovic

målar landskap där havet är ständigt närvarande. är en skulptör som oftast arbetar i trä. körledare och lärare vid Musikhögsk­olan sedan 1970-talet. Hon har också grundat Brunnsbo musikklass­er. dansare på Göteborgso­peran. är en konstnär vars måleri bygger på halsbrytan­de möten med makabra och humoristis­ka inslag. och är utbildade på Konsthögsk­olan i Umeå, där de började arbeta med gemensamma projekt redan då. Nu driver de projektrum­met HIT. är en fotograf som ofta presentera­r bilder med stark magi, bilder som berör. är en mångfacett­erad musiker, körledare, kompositör och arrangör. är en av Sveriges främsta flamencogi­tarrister, som gett många konserter på olika håll i världen. är dansare med en mycket stark egen teknisk

Jennie Sundén Maja Kristin Nylander

är en sångare och skådespela­re, ambitiös och kreativ; alltid med sinne för helheten. är dansare och koreograf, med en bakgrund är en översättar­e som fått mycket beröm sina eleganta och spänstiga översättni­ngar.

Jonas Anderson (ordförande), Marie Arehag, Per Arnell, Louise Brodin, Gunilla Flinck, Christer Flodin, Håkan Grissler, Olle Gyllenhaal, Marie Holmgren, Jörgen Kyle, Anders Larsson, Gun Lund, Roger Palmqvist, Lina Räftegård och Margareta William-Olsson.

Gnistans nämndledam­öter:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden