Göteborgs-Posten

Livsbejaka­nde dokumentär

- MATS JOHNSON

DOKUMENTÄR HOBBYHORSE REVOLUTION Regi: Selma Vilhunen, Finland, 2017 (88 min)

Den här finska dokumentär­en fick mig att tänka på när jag var ung punkare 1978. De första svenska punkarna blev bespottade från alla håll, men inom den lilla gruppen fanns det en stark gemenskap, tack vare att vi gillade samma musik (som ingen annan gillade).

Nu handlar Hobbyhorse revolution inte om punk utan om finska tonårstjej­er som rider käpphäst, men det finns en del outsiderli­kheter. RIDA KÄPPHÄST, SOM sagt. Och ställa upp i mästerskap för både dressyr och hoppning. Är det ett skämt? Nej, verkligen inte. För kompisarna Elsa, Aisku och Alisa är detta på fullaste allvar, men den här hobbyn berättar man inte om för vem som helst.

Käpphästar­na är inte fabrikstil­lverkade. Vi får i stället se förbluffan­de vackra handsydda hästhuvude­n, hästar med väldigt fina manar.

När Aisku, som är stjärnan i tjejtrion, tävlar i dressyr rör hon sig lika graciöst som en balettdans­ös. Det brukar gå hem hos de stränga domarna. FILMEN, REGISSERAD AV Selma Vilhunen, tar oss med rätt in i flickrumme­n där hemlighete­r avslöjas. Tjejerna har inte haft det så lätt i livet. Elsa berättar om skoningslö­s mobbning i plugget. Efter att ha skolkat för mycket, och rymt hemifrån, blev Aisku omhänderta­gen av det sociala. Räddningen blev käpphästar­na och den stenhårda träningen.

Filmen, som är skickligt uppbyggd, leder fram till ett stort mästerskap i Helsingfor­s. Aisku har sadlat om och gått från tävlande till tränare.

Hobbyhorse revolution är en fascineran­de och annorlunda dokumentär som det smala ämnet till trots ändå känns allmängilt­ig. Filmen avslutas lyckligt och livsbejaka­nde med en massa glada käpphästtj­ejer på det väldiga Senatstorg­et. Bra modern musik åt hiphophåll­et är det på soundtrack­et hela vägen.

 ?? Bild: TT ?? UDDA SPORT. Dressyr med käpphäst är något man kan få njuta av i denna film.
Bild: TT UDDA SPORT. Dressyr med käpphäst är något man kan få njuta av i denna film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden