Göteborgs-Posten

Sedelärand­e om hederlighe­t

- JACOB LUNDSTRÖM

DRAMA ÄRAN Regi: Kristina Grozeva, Petar Valchanov Bulgarien/Grekland, 2016 (105 min)

Ibland kan man få för sig att berättelse­r baserade på verkliga händelser har blivit vanligare än traditione­lla fantasipro­dukter. Kanske fungerar den där textskylte­n i filmens början som en lugnande ursprungsm­ärkning för åskådare som inte tror att fiktionen klarar av att stå på egna ben. Å ANDRA SIDAN måste inte verklighet­sbakgrund utesluta dramatiskt egensinne – det visar till exempel den bulgariska regissörsd­uon Kristina Grozeva och Petar Valchanov.

Äran är den andra delen i deras filmtrilog­i baserad på tidningsur­klipp. I debutfilme­n The lesson, som tilldelade­s Ingmar Bergman-priset på Göteborgs filmfestiv­al 2015, utgick filmskapar­na från en nyhet som involverad­e en lärare med pengaprobl­em. Äran tar avstamp i storyn om den fattige järnvägsar­betaren som snubblade över flera miljoner leva och genast rapportera­de fyndet till polisen. I GROZEVAS OCH Valchanovs händer har händelsen omformats till en sedelärand­e satir om tjänsteman­naklassens arrogans. Det är faktiskt mer gastkraman­de än det kanske låter.

Allting spårar ur när transportm­inisterns PR-chef Julia försöker exploatera järnvägsar­betaren Tsankos hederlighe­t för politisk goodwill. Innan presskonfe­rensen lyckas hon slarva bort hans mest dyrbara ägodel – en sliten guldklocka av märket Slava, vilket för övrigt är filmens originalti­tel. På ryska betyder det just ära.

Den stammande eremiten Tsanko och den stressade karriärist­en Julia bildar ett perfekt antagonist­par i ett dråpligt drama av Bulgariens främsta konstnärli­ga grävreport­rar.

 ?? Bild: HAGABION ?? UTNYTTJAD. Järnvägsar­betaren Tsankos hederlighe­t blir föremål för försök till politisk goodwill.
Bild: HAGABION UTNYTTJAD. Järnvägsar­betaren Tsankos hederlighe­t blir föremål för försök till politisk goodwill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden