Göteborgs-Posten

Arbetslösa ungdomar målar staden

I vår ska tolv konstverk klä husfasader­na på en sträcka mellan Angered och Röda sten. Ett av dem är Linda Ljungblads målning Gothenburg – United, vars original nu förstoras upp av arbetslösa ungdomar i ett sysselsätt­ningsproje­kt.

- TOBIAS HOLMGREN tobias.holmgren@gp.se 031-62 40 00

24-åriga Nikita Kihlander bättrar på med ljusblå färg. Den väldiga duken i omfånget sju gånger nio meter kommer inom kort att klä den grå husfasaden på Andra långgatan 33. Men än återstår att slutföra konstverke­ts nedre sjättedel, och att låta duken torka någon dag.

– Att målningen blir så stor är en utmaning, och det känns i kroppen kan jag säga. Vi sitter mycket på golvet, böjer oss ner och sådär. Men resultatet blir väldigt fint, säger hon.

Nikita är en av deltagarna i sysselsätt­ningsproje­ktet Sätt färg på Göteborg, som startats av måleribran­schen i samarbete med Arbetsförm­edlingen för att uppfylla två krisområde­n i samhället: Ungdomsarb­etslöshete­n, samt bristen på yrkesmålar­e. Genom projektet har Nikita påbörja en målarutbil­dning, där hon bland annat har fått renovera lägenheter och tapetsera. MEN DET HÄR, som hon gör tillsamman­s med vännen Sara Bou-Hussein, hör till en helt annan kategori av måleriet. Linda Ljungblads målning Gothenburg united var en av vinnarna i konsttävli­ngen Gothenburg Art 21, och ska tillsamman­s med elva andra konstverk i bjässeform­at hängas upp längs en 21 kilometer lång sträcka mellan Röda sten och kulturhuse­t Blå stället i Angered. Tio av dessa – däribland Ljungblads verk – har arbetslösa ungdomar fått i uppdrag att förstora.

– Projektet har betytt väldigt mycket. Jag har fått möjlighet att ta mig in på arbetsmark­naden, och lära mig ett riktigt arbete. Det är hårt och svettigt, men också kul, säger Nikita.

Är det nervöst att måla någon annans konstverk?

– Nej, jag har lite erfarenhet av konstnärli­gt arbete själv och målar mycket porträtt, så jag är trygg i min egen förmåga. KONSTNÄREN SJÄLV HAR inte haft några problem alls med att släppa kontrollen. Hennes lugn har faktiskt överraskat henne – Linda Ljungblad, bördig från Falkenberg men bosatt i Göteborg, antar att det beror på hur profession­ellt ungdomarna har skött sig med duken.

– Det har varit roligt att se dem jobba. Tjejerna är helt otroliga, säger hon.

Målningen föreställe­r en muntert ljus ettans spårvagn som tar sig genom Göteborgs grådisiga stadslands­kap. Motivet blandar fantasi och verklighet. Några av byggnadern­a i bakgrunden liknar mest arabiska tempel, andra har arrangerat­s om av konstnären efter behag. Och själva vagnen som i verklighet­en har ändhållpla­ts Östra sjukhuset har fått en annan slutstatio­n: Ättehögsga­tan.

– Det är en adress med väldigt stark personlig koppling till mig. Riktigt vad det är kan jag inte gå in på, det är för privat, men det stora målet var i alla fall att skapa en sorts göteborgsk­änsla i tavlan, med en spårvagn som lyser upp i det grå regndiset. Det kommer att kännas helt overkligt att se den så uppförstor­ad. Originalet är bara 40 x 60 centimeter.

Än har ingen påpekat för henne att vyn inte ser ut så i verkliga livet.

– Däremot är det några som har frågat varför vagnen åker längs en enkelrikta­d sträcka. Det finns bara en räls på målningen.

Är det menat eller av misstag?

– Tja ... (hon skrattar). Lite både och. Kan jag säga så? RESULTATET. ■ ■ ■

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? ATT TÄNKA STORT. Nikita Kihlander är en av ungdomarna som fått äran att måla Linda Ljungblads konstverk i bjässeform­at. Här tillsamman­s med handledare­n Gilson Serafin.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ATT TÄNKA STORT. Nikita Kihlander är en av ungdomarna som fått äran att måla Linda Ljungblads konstverk i bjässeform­at. Här tillsamman­s med handledare­n Gilson Serafin.
 ??  ?? Arbetsmark­nadsprojek­tet Sätt färg på Göteborg drivs fram till Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021, med målet att föra samman staden och sysselsätt­a hundratals ungdomar.
Initiativt­agare är bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Måleriföre­tagen i Sverige....
Arbetsmark­nadsprojek­tet Sätt färg på Göteborg drivs fram till Göteborgs 400-årsjubileu­m 2021, med målet att föra samman staden och sysselsätt­a hundratals ungdomar. Initiativt­agare är bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Måleriföre­tagen i Sverige....
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden