Göteborgs-Posten

Hjelmers historia skakar friidrotte­n

Friidrotta­ren Moa Hjelmer valde i går att berätta att hon utsatts för våldtäkt av en landslagsk­ollega i samband med en Finnkamp för flera år sedan. – Om jag kan dela med mig och genom det kanske kunna hjälpa någon annan, då har jag på något sätt vunnit ö

-

I går publicerad­e Moa Hjelmer ett inlägg på sociala medier. Där berättar hon hur landslaget för ett antal år sedan firade en seger i Finnkampen med bankett och sedan gick till en nattklubb. Efteråt ska en då aktiv kollega i landslaget ha erbjudit sig att följa Moa Hjelmer till hotellet, och väl där försökt få henne att sova med honom. ■ 19 juni 1990.

■ Spårvägens FK.

■ Sprinter.

■ EM-guld 400 meter 2012, EM-brons, inomhus, 400 meter 2013. Åtta SM-guld på 100, 200 och 400 meter samt 4x100 meter.

Född: Klubb: Gren: Meriter:

”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver Hjelmer.

Sprintlöpa­ren, som bland annat har ett EM-guld på meritlista­n, sällar sig därmed till den långa lista av kvinnor som i samband med #metoo-kampanjen valt att berätta om övergrepp som de utsatts för. – DET VAR INTE planerat alls, egentligen. Men så var det ju det här uppropet inom idrotten och jag satt i morse och läste alla berättelse­r från kvinnor. Då kände jag att det kunde finnas en relevans att dela med sig, säger Hjelmer till GP.

Var det ett svårt beslut att fatta, att gå ut med vad som hände dig?

– Jag hade ju inte tänkt att berätta det, men jag känner att jag har bearbetat det som hände och lagt det bakom mig. Så på så vis känns det inte jobbigt. På ett sätt är det ganska skönt att berätta i stället för att gå och hålla på det för sig själv. Om jag kan dela med mig och genom det kanske kunna hjälpa någon an-

 ??  ?? TRÄDDE FRAM. Moa Hjelmer berättade under gårdagen om hur hon blev utsatt för en våldtäkt i samband med en Finnkamp. Hon kände att det var rätt att dela med sig av sin historia för att kunna hjälpa andra.
TRÄDDE FRAM. Moa Hjelmer berättade under gårdagen om hur hon blev utsatt för en våldtäkt i samband med en Finnkamp. Hon kände att det var rätt att dela med sig av sin historia för att kunna hjälpa andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden