Göteborgs-Posten

Fin insats av Johan Gustafsson

- HELT GODKÄNT. FREDRIK JANLIND fredrik.janlind@gp.se 031-62 40 00 FREDRIK JANLIND 031-62 40 00 fredrik.janlind@gp.se STABIL I MÅL. Johan Gustafsson.

OM DET GÅR BRA för Ryan Lasch just nu så går det än bättre för Joel Mustonen. Han debuterade mot Örebro 18 november och blev målskytt direkt. I omgången därefter blev det återigen mål – den gången mot Malmö och nu slog han till på nytt med tredje målet på tre matcher.

– Rimligtvis borde väl den sviten ta slut snart men jag är glad så länge det håller, säger han och pustar ut i omklädning­srummet.

Tre mål, tre matcher, hade du trott på det innan?

– Gud, verkligen inte. Men det ger energi och gör det enklare för mig att anpassa mig. Det är mycket hårt jobb hela tiden och nya grejer att lära sig men att få en bra start förenklar hela den processen. Kan vara nöjd.

På läktaren mot Rögle satt både mamma och pappa och följde sonens framsteg. Något som sporrade Joel Mustonen att slå till igen.

– Det var jättekul att de fick se mig göra mål. Det är mina största supportrar, säger han.

Vad har de betytt för dig?

– Det blir mycket snack med farsan då han har en stark hockeybakg­rund och har coachat i hela sitt liv. Vi snackar inte så mycket taktiskt utan det blir mer ett mentalt stöd och ett bollplank. Båda mina föräldrar har hjälpt mig mycket. Innan du kom in, tre raka förluster, nu tre raka segrar?

– Haha, jag är inte säker på att det finns ett samband där men det är kul att vinna. Det är ju därför man spelar och jag hoppas verkligen att det fortsätter.

Blir det fjärde raka målet på lördag?

– Jag vågar inte jinxa något nu, vi får se ... JOEL MUSTONENS INTRÄDE i laget hyllas rejält av en viss poängmaski­n med nummer 81 på ryggen.

– Han har klivit och spelat väldigt bra för oss direkt. Han har en bra roll och bidrar mer energi och kvalité. Det är skönt att han ger oss en bättre bredd. Jag tycker att Frölunda är som bäst när vi har fyra kedjor som är med och bidrar, säger Lasch.

Han har varit ifrågasatt under säsongen men har lyft sig rejält på sistone. Mot Rögle stod Johan Gustafsson på nytt för en fin insats.

– Det är här jag vill vara, säger han.

Hans kollega i målet, Johan Mattsson, gick snabbt och blev en stor favorit hos fansen. Samtidigt hade Johan Gustafsson det tungt i början av säsongen.

– Det är klart man är frustrerad. Om det inte påverkar när vi förlorar så är det nåt som är fel, säger han efter segern mot Rögle.

Vad gjorde du för att hitta styrkan igen? Umgicks du med katterna eller drog på kasinot?

– Du försöker samla krafterna när du är hemma, mentalt liksom. När du väl kommer in till träningen så ska du verkligen vara där, du gör det du ska göra och så gör du det med 100 procents inlevelse. Sen vilar du, du far av för att ladda för nästa dag. Under den perioden var det för mig att ladda för att träna bra! Jag vet att det är långa säsonger – och det kommer att gå upp och ner. Se gäller det att göra de låga stunderna så korta som möjligt.

Tre raka segrar – känner du att du nått toppnivån?

– Det är här jag vill vara. Om jag känner mig själv. Samtidigt har vårt spel tagit ett snäpp uppåt. Försvarssp­elet har utvecklats enormt. Vi plockar bort klubbor och såna saker. Det är en superstor faktor för oss målvakter, när försvarssp­elet klickar. Vi ger dem en trygghet – och de ger oss en trygghet. Det samspelet måste sitta. Och det samspelet kanske inte satt i början, men sitter väldigt bra nu … JOHAN GUSTAFSSON ÄR dock inte ensam i Frölunda om att ha lyft sig. En som verkligen hittat formtoppen är backen Adam Almquist som blev dubbel målskytt mot Rögle.

– Puckarna lyckades trilla in på något vis ... jag har ju skjutit mycket utan att det har blivit mål så det var kul. ”Hjalle” och Lias skymmer bra där och jag fick bra passningar också, säger han.

Några mål för Mike Weber blev det inte mot Rögle men väl hans första passningsp­oäng – något han tackar målskytten Ryan Lasch för.

– Han skrek och jag satte den på ytan. Han gjorde att jag såg bra ut där och jag tar gärna fler sådana poäng, säger han och skrattar.

Känns som du trivs och presterar – blir du kvar säsongen ut?

– Förhoppnin­gsvis. Jag tar det dag för dag och frösöker hela tiden bli bättre.

Efter matchen stod Weber i omklädning­srummet med dubbla ispåsar lindade runt bägge knäna.

– Det är skönt kan jag säga. Jag börjar ju bli lite gammal men det här är bara underhåll, säger den ”gamle” 29-åringen.

(2-0,1-0,2-1) Första:

1-0 (15.48) Ryan Lasch (Weber/Ehn), 2-0 5/4 (19.48) Adam Almqvist (Lasch/S. Hjalmarsso­n) 3-0 (23.13) Joel Mustonen (Widerström/Friberg)

3-1 4/5 (44.03) Taylor Matson (Brithen), 4-1 PP1 (45.13) Adam Almqvist (Lasch/V. Olofsson), 5-1 (52.19) Ponthus Westerholm (Almqvist)

26-20 (8-10,9-2,9-8)

2x2 RBK: 5x2 Wolmer Edqvist, Mikael

Andra: Tredje: Skott: Utv, FHC: Domare:

Sjöqvist

7 327

Publik:

Säsongens tryggaste seger för Frölunda? Segern mot Rögle var aldrig hotad då Frölunda var bättre från första till sista stund och vann väldigt rättvist. Tredje raka segern för Roger Rönnbergs lagbygge som verkar ha hittat formtoppen – hur länge håller den i sig? Målvakter: Johan Gustafsson (Johan Mattsson)

Förstaback­par:

Dahlin.

Andrabackp­ar:

Donovan.

Tredjeback­par:

Mike Weber.

Kristoffer Gunnarsson. Ryan Lasch, Christoffe­r Ehn, Mats Rosseli Olsen. Victor Olofsson, Lias Andersson, Ponthus Westerholm. Jesper Emanuelsso­n, Simon Hjalmarsso­n, Sebastian Stålberg.

Sjundeback: Förstakedj­an: Andrakedja­n: Tredjekedj­an:

Adam Almquist, Rasmus John Nyberg, Matt Jonathan Sigalet,

Pontus Widerström, Joel Mustonen, Max Friberg. Extraspela­re: Jacob Peterson.

Fjärdekedj­an:

5 FYRAR Två mål och en framspelni­ng som back – säger det mesta.

4 FYRAR Fortsätter att hålla en extremt hög nivå – i match efter match.

3 FYRAR Mål igen och visar kvalité. Har ett livsfarlig­t skott.

2 FYRAR Stabil i kassen och verkar ha hittat formen.

1 FYR Bra värvning som fortsätter ta kliv. Lär bli kvar.

Lördag, 25 november, 15.15

Frölunda–Linköping

 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? 5–1 är ju hyfsat spelat.
Bild: MICHAEL ERICHSEN 5–1 är ju hyfsat spelat.
 ??  ??
 ??  ?? ROGER RÖNNBERG.
ROGER RÖNNBERG.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden