Göteborgs-Posten

Östersund till EL-slutspel

- LARS FRANK

Daniel Kindberg säger att han är värd minst 50 miljoner. Efter 77 minuter visade Saman Ghoddos varför och sköt Östersunds till sextondels­final i Europa league tack vare 2–0 mot Zorja Luhansk.

– 2017 är ett oförglömli­gt år, säger Ghoddos.

Veckor utan tävlingsma­tch. En fullsatt arena med en publik som vädrade slutspel. Ett motstånd som lurat både Berlin och Bilbao på poäng. Och plötsligt ett favoritska­p.

Det fanns många farhågor för Östersund när den välfyllda pengasäcke­n för Europa League-avancemang skulle knytas ihop.

Men i stället för att bli handlingsf­örlamade sattes Zorja Luhansk på samma prov som Paok och Athletic råkat ut för på det jämtländsk­a konstgräse­t. HEMMALAGET VISADE VARFÖR de har fått lite favoritska­p denna afton och spelade ut registret som de skämt bort publiken med förr.

Utdelninge­n väntade till slutet av första halvlek när Curtis Edwards spelade in bollen till Alhaji Gero men där det bara var Zorjaben som styrde bollen i mål.

Men Gero, som stod för sitt livs skott borta mot just Zorja, jublade lika högt denna gång. Och konstigt vore väl annars.

Glädjen blev inte mindre när Saman Ghoddos definitivt avgjorde matchen med sitt 2–0-mål helt på egen hand.

– Jag har gjort några sådana mål i år. 2017 är ett oförglömli­gt år, säger

SAMAN GHODDOS Ghoddos till Kanal 9.

Tränaren Graham Potter var imponerad av sitt manskap.

– Jag är otroligt stolt över vår prestation och vi förtjänade att vinna. Vi spelade i högt tempot, skapade målchanser och försvarade bra. Allt man behöver göra för att vinna matcher i Europa League, säger Potter till Kanal 9. MÅLEN GAV TRE POÄNG och en säkrad plats i sextondels­finalen där lag som Arsenal, Milan, Villareal och Lazio kan bli motståndar­e.

– Vi har jobbat riktigt hårt över lång tid. Vi har en fantastisk trupp, fantastisk och spelar med karaktär och mod. Jag är så stolt, säger Potter.

Segerskytt­en Ghoddos var trött efter matchen men vill inte fortsätta spela.

– Jag kan inte beskriva det här. Det är helt otroligt. Man vill inte att matchen skulle ta slut. Jag ville bara fortsätta spela. Jag njuter verkligen, säger anfallaren.

Visst kom det lägen när även försvaret och framför allt målvakten Aly Keita gjorde sig förtjänt av den spelarbonu­s som ska betalas ut för succéåret. Zorja fick sina chanser vid 1–0 i andra halvlek och den nästintill fullsatta arenan drog efter andan när Keita sträckte ut och tippade bollen över mål. DET VAR MÅNGA situatione­r som blev guld värda för föreningen.

Det ger nämligen ytterligar­e 4,8 miljoner kronor i bidrag från Uefa att spela sextondels­final, och lyckas de vinna grupp J nu så blir det 5,7 miljoner i bonus för det också.

Inte sedan IFK Göteborgs och Malmö FF:s framgångar har ett svensk lag lyckats på detta vis, och sedan Uefacupen döptes om till Europa league har inget svensk lag tagit sig vidare från gruppspele­t.

Nu sker det i Östersund, den nya fotbollsst­aden. Där frivilliga åkt till arenan för att skotta fram läktarna efter det kraftiga snöfallet. Där världsskid­skyttar denna kväll satt på läktaren i väntan på söndagens världscups­premiär några hundra meter bort. Där man drömt om vinter-OS men i februari i stället får fotboll av toppklass.

För nästa hemmamatch spelas i februari och då kan bli 20 grader kallt och ännu svettigare för de sydeuropei­ska topplagen.

Zorja har fortfarand­e chans att bli tvåa i gruppen och också ta sig vidare. Den 7 december spelas sista omgången av gruppspele­t.

”Jag kan inte beskriva det här. Det är helt otroligt. Man vill inte att matchen skulle ta slut. Jag ville bara fortsätta spela. Jag njuter verkligen.”

 ?? Bild: ROBERT HENRIKSSON ?? EUROPAJUBE­L. Östersunds Curtis Edwards (tv) jublar med Ronald Mukiibi (mitten) och Alhaji Gero (th) efter 1–0-målet mot Zorja Luhansk.
Bild: ROBERT HENRIKSSON EUROPAJUBE­L. Östersunds Curtis Edwards (tv) jublar med Ronald Mukiibi (mitten) och Alhaji Gero (th) efter 1–0-målet mot Zorja Luhansk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden