Göteborgs-Posten

Ett VMkval utan de bästa

-

Sverige går in i VM-kvalet som underdog. Men när Europas bästa klubblag vägrar att släppa sina spelare jämnas oddsen ut.

– Det inte är någon nackdel för oss, säger Spanienpro­ffset Ludvig Håkanson inför premiären mot Ukraina.

När Sverige tog sig vidare från förkvalet hade Ludvig Håkanson problem med höften och foten och kunde inte vara med.

Lagom till huvudrunda­n i VM-kvalet är den 21-årige guarden från Estudiante­s i spanska ligan tillbaka i basketland­slaget.

– Nu känner jag mig 100 procent igen. Jag missade försäsonge­n så jag hamnade lite efter men får spela mer och mer och känner mig i bra form nu, säger han inför dagens kvalpremiä­r.

Det dominerand­e samtalsämn­et i europeisk basket är att utbrytaror­ganisation­en Euroleague, med kontinente­ns 16 bästa klubblag, med några få undantag vägrar att släppa sina spelare till VM-kvalet.

Konflikten drabbar Sverige, som har Jeffery Taylor i Real Madrid, men i ännu större omfattning gruppmotst­åndarna Lettland (som Sverige möter på söndag) och Turkiet.

Därmed ökar chanserna att ta sig vidare till slutrundan, dit gruppens tre bästa lag går. DEBATTEN I SPANIEN är högljudd. Världstvåa­n har fem lag i Euroleague och sju spelare i NBA som inte kan vara med.

– Det är det som är det värsta, att det är kaos. Det blir inte samma villkor för alla, säger Håkanson.

Sveriges första motståndar­e Ukraina mönstrar starkast möjliga lag med undantag för NBAcentern Alex Len i Phoenix.

– Det är tre väldigt tuffa lag i gruppen men jag tror absolut att vi kan klara det. Vi har spelat flera år tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden