Göteborgs-Posten

Statistike­n talar både för och emot Nilsson

- BLIR BÄTTRE OCH BÄTTRE. LASSE MANNHEIMER

I fjol vann Stina Nilsson sex av de åtta sprintlopp som hon ställde upp i. Men när det gäller klassisk stil, som det gör i OS, talar statistike­n för Maiken Caspersen Falla. Beroende på hur man ser det. – Jag är generellt sett inte så mycket för statistik, säger Stina Nilsson.

Det måste sägas: det är en statistik som haltar. För även om Norges Maiken Caspersen Falla har varit bäst i 12 av de 18 sprintar som både hon och Stina Nilsson ställt upp i genom åren, har pendeln svängt lite det senaste året.

Fjolårets världscup bjöd på tre OLE MORTEN IVERSEN, Stina Nilssons tränare om henne och rivalen Maiken Caspersen Falla klassiska sprintar. Nilsson vann två av dem, bland annat i just Ruka.

Maiken Caspersen Falla, som har två VM-brons i grenen (hon har både VM-guld och OS-guld i fristil), har faktiskt inte vunnit en klassisk sprint sedan slottsspri­nten i Stockholm i februari 2016.

Att hon trots allt har 12–6 i inbördes statistik mot Nilsson, tar svenskan lätt på inför den klassiska världscups­printen i Ruka.

– Hon har väl vunnit fler gånger, antar jag. Men jag fokuserar faktiskt inte alls så mycket på henne, jag fokuserar på mig själv. Jag är generellt sett inte så mycket för statistik, säger Stina Nilsson.

Hon är inte heller så mycket för att fundera på vilken åkstil ett lopp avgörs i. Hon har bara vunnit två världscups­printar i klassisk stil, men båda kom förra säsongen.

– När jag var mindre hade jag lättast för klassisk faktiskt, men jag har blivit bättre och bättre på skejt också. Förra året var jag ganska jämn i båda, säger Stina Nilsson.

– Jag hoppas kunna få till en bra skidåkning som jag kan känna mig stolt över, både tekniskt och taktiskt. MYCKET TALAR FÖR att det precis som förra året blir en norsksvens­k duell i många sprintfina­ler; förra året var Stina Nilsson bäst när det gäller antalet segrar, men det var Maiken Caspersen Falla som tog hem sprintcupe­n.

I förra helgens nationella premiärer vann båda i imponerand­e stil i Gällivare respektive Betiostøle­n.

– Det vore nog ingen stor bomb om det är de som slåss om segern. De var väldigt jämna i fjol och var de två suveränern­a i sprint, säger Stina Nilssons norska tränare Ole Morten Iversen. INTE HELLER HAN tror att åkstilen spelar någon roll när det gäller styrkebala­nsen mellan de två åkarna. ■ Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla har stött på varandra i 16 världscups­printar och två VM-sprintar i klassisk stil. Falla har varit den starkare vid tolv tillfällen: varav sex gånger när båda har gått till final. Nilsson har dragit det längsta strået vid sex tävlingar: tre gånger när båda gått till final.

■ Stina Nilsson har två världscups­egrar i klassisk stil och sju i fristil: Falla har sex stycken i klassisk stil: sju i fristil.

Drammen Nilsson 1:a – Falla 31:a

2 december 2016: Lillehamme­r Nilsson 13:e – Falla 2:a

Ruka Nilsson 1:a – Falla 2:a

11 februari 2016: Stockholm Nilsson 3:a – Falla 1:a

Drammen Nilsson 6:a – Falla 1:a

27 november 2015: Ruka Nilsson 2:a – Falla 1:a

Drammen Nilsson 5:a – Falla 1:a

19 februari 2015: VM i Falun Nilsson 2:a – Falla 3:a

Östersund

8 mars 2017: 26 november 2016: 3 februari 2016: 11 mars 2015: 14 februari 2015:

– Stina är lika bra i klassisk sprint som i skejt.

– Jag hoppas att hon har tagit ytterligar­e ett steg. Jag tror att hon är en bättre skidåkare i år än i fjol, men det är det nog andra som är också. Hon har i alla fall gjort det hon har planerat att göra. MAIKEN CASPERSEN FALLA. Nilsson 3:a – Falla 2:a

Otepää Nilsson 2:a – Falla 4:a

Falun

Nilsson 3:a – Falla 10:a

Drammen Nilsson 3:a – Falla 1:a

Ruka Nilsson 46:a – Falla 24:a

Drammen Nilsson 36:a – Falla 18:e

Davos Nilsson 10:a – Falla 21:a

VM i Val di Fiemme Nilsson 5:a – Falla 3:a

Liberec Nilsson 26:a – Falla 3:a

Drammen Nilsson 23:a – Falla 4:a

17 januari 2015: 14 mars 2014: 5 mars 2014: 29 november 2013: 13 mars 2013: 16 februari 2014: 21 februari 2013: 12 januari 2013: 7 mars 2012:

JEVGENIJ BELOV och Maxim Vylegzjani­n, som är de enda två i sextetten som är på plats i finländska Ruka, kan därmed tävla i världs-cuppremiär­en.

– De flesta andra länderna, särskilt ledarna, har varit bra mot oss. Det är bara några som har sagt konstiga saker, utan att de har haft all informatio­n, säger Rysslands förbundska­pten Markus Cramer.

Fis, som med idrottens skiljedoms­tol Cas stöd stängde av de aktuella åkarna till och med den 31 oktober i år, inväntar nu bevis från IOK:s utredning innan eventuella vidare åtgärder vidtas.

Konkurrent­erna kan inte annat än att acceptera beslutet.

– Fis måste följa det som Cas sade till dem i somras. Och det som Cas sade var att man måste lägga fram ytterligar­e bevis, säger kanadensar­en Alex Harvey.

– Så till dess att de har nya bevis så är de tvingade att låta dem tävla. De har inget val. Jag upplever det som att Fis står med bakbundna händer just nu. AMERIKANSK­AN JESSICA DIGGINS är inte helt tydlig med vad hon tycker om beslutet, men desto tydligare med var hon står i dopningsfr­ågan.

– Jag vill verkligen ha ren och rättvis idrott. Alla åkare jobbar hårt och förtjänar att tävla i ett rent och rättvist startfält. Jag försöker vara en bra förebild för dem och jag hoppas att Fis och Wada och alla andra gör ett bra jobb för att hålla sporten ren. Det är väldigt viktigt, säger hon.

”Det vore nog ingen stor bomb om det är de som slåss om segern. De var väldigt jämna i fjol och var de två suveränern­a i sprint.”

De ryska åkarna har fått klartecken för start i Ruka i väntan på att Fis får bevis från IOK.

FRIADE.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden