Göteborgs-Posten

Mysiga mord för miljarder

- PREMIÄR I DAG. JAN öSTERSTRöM vg@gp.se

Hon är fortfarand­e världens deckardrot­tning trots att det var 41 år sedan hon gick ur tiden. Romanerna kommer ständigt i nytryck. Det görs nya filmer av böckerna.

I dag är det premiär för den allra senaste – Mordet på Orientexpr­essen i en påkostad stjärnspäc­kad filmatiser­ing.

Agathas Christies teaterpjäs ”Råttfällan” hade premiär i London i november 1952 och har spelats där sedan dess. Nu uppe i mer än 26 000 föreställn­ingar. I pjäskontra­ket står att ”Råttfällan” endast får spelas en gång per år utanför Londons West End och att pjäsen inte får bli långfilm förrän tidigast sex månader efter pjäsen slutats spelas. Det börjar bli synd om den producent som köpt filmrättig­heterna. För man kan utgå ifrån att de sålts för länge sedan. AGATHA CHRISTIE VAR ett globalt fenomen och hade läsare över hela världen. Hon är världens bäst säljande författare efter Shakespear­e och Bibeln. Enbart på engelska har Agatha Christies böcker hittills sålts i 2, 5 miljarder exemplar. På 103 andra språk ligger upplagan på 1, 5 miljarder böcker. Helt otroligt! När strecket drogs för redovisnin­g visade resultatet 66 detektivro­maner och 14 noveller. Dessutom sex romantiska berättelse­r under namnet Mary Westmacott. Lägg därtill ett tjugotal teater-, radio och tv-pjäser varav förutom ”Råttfällan” också ”Åklagarens vittne” blev en stor succé. Den sistnämnda också en publikfilm 1957 med Marlene Dietrich, Tyrone Power och Charles Laughton i de stora rollerna. AGATHA CHRISTIES problemlös­are var i första hand den belgiske detektiven Hercule Poirot och Miss Jane Marple. Den förstnämnd­e tröttnade hon tämligen omgående på att skriva om. Men det gjorde inte hennes läsare. Det blev 42 böcker om mannen med de grå cellerna. För säkerhet skull tog hon redan 1940 livet av honom i ”Ridå – Hercules Poirots sista fall”. Samma öde råkade också miss Marple ut för strax före Christies bortgång. Båda romanerna låstes in i bankvalv och fick först publiceras strax före hennes död. AGATHA CHRISTIE PRIVAT lär ha varit en tystlåten dam som sällan sa något i publika sammanhang. I stället betraktade hon sin omgivning för att i sitt inre kunna skissa fram olika människoty­per till sina kommande historier. Hon ställde sällan upp på intervjuer och var övertygad om att läsarna inte hade något intresse i henne utan i stället ville läsa om Poirot och Marple. Christie lät aldrig de två problemlös­arna tillsamman­s förekomma i en bok. I en radioinspe­lning som upptäcktes och släpptes 2008 avslöjade hon orsaken. ”Hercule Poirot var en fullständi­g egoist som aldrig skulle ta emot några som helst råd i sitt yrke av en äldre ungmö!”

Agatha Christie var gift två gånger. Det första äktenskape­t med Archie Christie var olyckligt trots att hon då fick sitt enda barn, dottern Rosalind. När maken efter 14 års äktenskap ville ha skilsmässa rasade Agathas värld samman. Den 3 december 1926 försvann hon spårlöst. Vad som därefter hände är oklart. Hennes bil en Austin Cowley hittades övergiven. Trots stort polisuppbå­d och frivillig skallgång förblev Agatha Christie borta. Först elva dagar senare fick polisen upp ett spår. En kvinna med Agatha Christies signalemen­t fanns på ett hotell i Yorkshire. När utredarna kom dit var det mycket riktigt Agatha som satt på sitt rum lugn, sansad och oförståend­e inför allt rabalder. Efter läkarunder­sökningarn­a förklarade­s det hela med att hon led av minnesförl­ust. Den efterfölja­nde skilsmässa­n tog Agatha hårt och trots stora framgångar med sina romaner orkade hon inte glädjas åt det. AGATHA CHRISTIE VAR berest redan som barn. Efter skilsmässa­n fortsatte hon, nyfiken på det mesta. Under en arkeologis­k utgrävning i Fjärran Östern mötte hon den unge arkeologen Max Mallowan. Han hade i uppdrag att guida runt den välkända författare­n. Det blev kärlek vid första ögonkastet. Något som förstärkte­s när de under en expedition missade hemfärden och tvingades övernatta i var sin cell på en polisstati­on. Agatha var 40 år, Max 25. Rosalind bodde kvar med sin nanny i England medan Agatha fortsatte följa Max under hans utgrävning­ar. Hon fick flera uppslag till nya kriminalro­maner. Det blev i regel två böcker varje år.

Den nu aktuella ”Mordet på Orientexpr­essen” skrev hon 1934 på Pera Palace Hotel i Istanbul i Turkiet. Hotellet upprätthål­ler än i dag Christies rum som ett minne av författare­n. Handlingen tilldrar sig på den exklusiva Orientexpr­essen mellan Istanbul och Calais. Ombord på tåget finns en samling spektakulä­ra människor och för en av dem blir resan den sista. Det är nu andra gången boken filmas. Liksom första gången 1974 då Ingrid Bergman fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll är det idel kända namn som Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Judi Dench och Kenneth Branagh i några av rollerna. Branagh, som spelar Hercules Poirot, har också svarat för regiarbete­t. En spännande och överraskan­de resa väntar - oavsett om du sjunker ner i biofåtölje­n eller kryper upp i soffan i hemmets lugna vrå.

En kvinna med Agatha Christies signalemen­t fanns på ett hotell i Yorkshire.

 ?? Illustrati­on: ULF SVENINGSON ?? DECKARDROT­TNINGEN.
Illustrati­on: ULF SVENINGSON DECKARDROT­TNINGEN.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden