Göteborgs-Posten

Sifo-undersökni­ng: Ja till bostäder men nej till Västlänken

- VALDEMAR LÖNNROTH valdemar.lonnroth@gp.se 031-62 40 40

Bostäder, broar, tunnlar och järnväg – absolut. Men Västlänken – nej tack. Och politikern­a gör för lite. Så ser opinionslä­get ut i Göteborg när Handelskam­maren låtit Sifo fråga ut medborgarn­a.

Att det pågår stora infrastruk­turprojekt i staden lär inte ha undgått någon, medan andra är i startgropa­rna. Samtidigt finns det planer på ett bostadsbyg­gande vars like inte skådats sedan miljonprog­rammets dagar. Västsvensk­a handelskam­maren som lobbar både för en bättre infrastruk­tur och fler bostäder har låtit Sifo undersöka vad medborgarn­a har för inställnin­g till denna omvandling av staden. För att ha något att jämföra med har man också ställt frågor i samma ämne i Malmö.

OCH RESULTATET VISAR – kanske föga förvånande – att invånarna gärna vill att det byggs fler bostäder. 92 procent är positiva till detta.

– Man kan tycka att det inte är förvånande att många vill att det byggs fler bostäder. Många har antingen själva eller genom närstående drabbas av bostadsbri­st. Men vi har tidigare sett att detaljplan­er överklagas i mycket högre grad i Göteborg jämfört med i Stockholm, så jag är ändå överraskad att byggandet bemöts så positivt, säger Gunilla Grahn-Hinnfors, ansvarig för stadsutvec­kling på Handelskam­maren.

SER MAN TILL en fråga kopplat till husbyggnat­ion är dock göteborgar­na inte fullt lika positiva som Malmöborna – färre göteborgar­e vill se att innerstade­n förtätas.

– Det stämmer, samtidigt kan vi konstatera att det ändå är en majoritet av göteborgar­na som faktiskt vill förtäta även innerstade­n, säger Gunilla Grahn-Hinnfors.

Göteborgar­na är dock mer positiva än invånarna i Malmö när det gäller synen på att förtäta andra stadsdelar – 94 procent vill detta.

– Man vill alltså se byggnation utanför centrum. Då beror det på vad man räknar in i centrum, jag kan tänka att många inte räknar till exempel Frihamnen som centrum – men det kommer det ju att vara i framtiden.

ÄVEN NÄR DET gäller de flesta andra frågor kring samhällsut­veckling uttrycker sig de tillfrågad­e göteborgar­na positivt: man vill se en ökad befolkning och fler företagset­ableringar. Och en överväldig­ande majoritet är positiva till den nya Marieholms­tunneln, nya Hisingsbro­n och planerna på en höghastigh­etsjärnväg mellan Göteborg och Stockholm via Landvetter. Men det finns ett projekt där opinion är tydligt negativ: Västlänken. 50 procent är negativa till projektet medan 38 procent tycker tågtunnelp­rojektet är bra.

– Det stämmer överens med vad SOM-institutet kommit fram till i sin undersökni­ng.

MEDAN DET BLAND personer under 45 år finns aningen fler personer som är positiva än negativa till Västlänken är opinionen mycket kraftigt negativ bland medborgare över 45 år. Och de som bott länge i staden är mer negativa än nyinflytta­de.

Handelskam­maren – som själva är positiva till Västlänken – vill gärna jämföra med Öresundsbr­oprojektet där en opinion gick från att vara negativ till att idag vara positiv.

– Oavsett hur man ser på denna jämförelse så menar vi att Västlänken är den del i det behov som finns av bättre kommunikat­ioner. Det är avgörande om vi vill fortsätta vara en tillväxtre­gion.

EN ANNAN FRÅGA där det också märks en tydlig negativ opinion är mot de politiker i Göteborg som fattar beslut om bostäder och infrastruk­tur. Betydligt färre göteborgar­e än Malmöbor känner förtroende för beslutsfat­tarna i dessa frågor – det skiljer 15 procentenh­eter mellan städerna. Under torsdagen har Handelskam­maren och kommunpoli­tikerna ett seminarium om undersökni­ngen.

– Vi vill inte att politikern­a ska vara ängsliga och lyssna för mycket på de som säger nej. Vår region ligger efter Malmö och Stockholm när det gäller regionförs­toring, säger Gunilla Grahn-Hinnfors.

”Vi vill inte att politikern­a ska vara ängsliga och lyssna för mycket på de som säger nej” GUNILLA GRAHN-HINNFORS,

ansvarig för stadsutvec­kling på Handelskam­maren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden