Göteborgs-Posten

Smaskiga veganburga­re – men annat bör finslipas

Krogkollen är GP:s fredagsgui­de till Göteborgs krogliv. Med en femhundrin­g på fickan ger sig Agnes Arpi och Fredric Askerup ut för att testa upplevelse­n på stans krogar.

- AGNES ARPI 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Vi får uttrycklig­en en timme på oss. Bokningen till klockan 20 gick igenom utan krusidulle­r, och informatio­nen om öppettider på både hemsida och Facebook ger vid handen att vi egentligen borde ha gott om tid på oss. Men vi får en timme, nästan lite på nåder. STRESS BLIR DÄRMED

kvällens övergripan­de tema. De två som är först på plats får frågan om de vet vad vi andra vill ha, så att de kan beställa i förväg. När vi alla fyra efter en kort stund sitter samlade rationalis­erar vi därför bort både betänketid och förrätter, som inte verkar så kul ändå, och går direkt på de veganska burgarna. GÖTEBURGAR­E HAR TRE

restaurang­er i staden, och här på Andra Långgatan 11 är det veganskt som gäller.

Burgarna, alla döpta till olika kvinnonamn, byggs av bland annat tofu, svamp, sojafärs, kikärtor och kidneyböno­r. Fyllningar­na är generöst tilltagna. Inte minst på burgaren Britt-Inger, en massiv matmanifes­tation som gör succé direkt. Förutom själva burgaren, en välsmakand­e kombinatio­n av svarta bönor och tofu, samsas örtmajonnä­s, champinjon­ost och grönsaker i ett organisera­t kaos. Det är omöjligt att äta snyggt och det smakar massor. Britt-Inger vägrar vara köttburgar­nas tråkiga kusin från landet. Ingen ställer Britt-Inger i hörnet! EVA-LENA HAR INTE riktigt samma tur.

Till burgaren gjord på tofu lovas bland annat selleri, chipotle och lime, men sällskapet sitter och fnular på vad den egentligen smakar en stund innan hon får ur sig ”…mynta?”. Någon selleri märks i alla fall inte av, inte heller någon hetta. Gott, men lite mjäkigt alltihop. NY I SPALTEN är ”typ LCHF”mannen, som ironiskt nog tidigare gick under namnet hamburgark­illen, vilket givetvis innebär en extra utmaning för de restaurang­er som har nöjet att få honom som gäst.

Men eftersom han knappast är ensam i detta land och i denna tid med att plocka bort och lägga till på tallriken ser jag honom som en krydda i sammanhang­et.

Och även LCHF-mannen får äta denna kväll. En Anna-Karin, sojafärsba­serad, utan bröd men med klassisk dressing och grönsaker, blir hans lott, och han visar sig vara nöjd med den rökiga smaken, den goda osten och de fräscha grönsakern­a. VI ÖVRIGA ROAR oss också med sötpotatis­pommes av allra bästa snitt.

Eftersom söndagsplå­ga råder dricker vi läsk, förutom LCHFmannen som har den där självbelåt­na dietminen i fejset, där han sitter med sitt vuxna vatten.

Nu börjar tiden rinna ut, och med nöd och näppe hinner jag knipa en milkshake från efterrätts­menyn. En överdådig skapelse med grädde, hallon, glass, sojamjölk och, som kronan på verket, turkisk peppar. Klart det blir bra. GÖTEBURGAR­ES VEGANSKA version står stadigt i själva maten. Här är det i stället annat som behöver finslipas.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN, AGNES ARPI ??
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN, AGNES ARPI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden