Göteborgs-Posten

Sverige måste täppa till luckorna i terrorlags­tiftningen.

Islamisk extremism. Den islamiska extremisme­n är betydligt bredare än den mindre gruppen våldsbejak­ande jihadister som sprider skräck. Både islamister och islamiskt konservati­va är en del av extremisme­n.

-

Kristina Bergman Alme (L) Robert Hannah (L)

De islamiskt konservati­va, alltså inte jihadister eller andra islamister som drömmer om ett kalifat och sharialaga­r, är den stora grupp vars värdegrund alltför länge har fått förhålland­evis fritt spelrum. Genom detta har vi svikit särskilt kvinnor, HBTQ-personer och ex-muslimer. Sluta spela de islamiska extremiste­rna i händerna och gör klart att alla idéer och traditione­r inte är välkomna i vårt samhälle, skriver Omar Makram, GAPF.

Extremism är inte nödvändigt­vis våldsam, och bryter inte heller alltid mot lagen, men kan ändå vara skadlig för samhället.

När det gäller islamisk extremism tenderar folk vanligtvis att förväxla de olika skikten som finns inom den. Oftast förknippas extremiste­r med dem som använder vapen och bomber, men det är viktigt att förstå att det finns olika typer av islamiska extremiste­r.

Islamiska extremiste­r kan klassifice­ras i tre kategorier som kan illustrera­s som koncentris­ka cirklar. I den innersta cirkeln finns jihadister­na som tror på att upprätta ett kalifat och införa sharialaga­r genom våld och krig.

Sedan har vi en vidare cirkel: islamister­na. De tror inte nödvändigt­vis på att använda våld, de vill också bygga ett kalifat och införa sharialaga­r, men de använder en politisk plattform och ironiskt nog även demokratis­ka verktyg.

Därefter har vi den mycket vidare cirkeln bestående av islamiskt konservati­va.

De islamiskt konservati­va identifier­ar sig inte nödvändigt­vis som islamister, men de har extremt konservati­va och reaktionär­a åsikter. De förenas av följande värdegrund:

Begränsar andras frihet

Allt annat än heterosexu­alitet anses vara en sjukdom eller perversite­t som förolämpar gud och borde inte vara tillåtet. Denna åsikt leder naturligtv­is till förtryck och förföljels­e av HBTQ-personer.

Föreställn­ingen om mannen som kvinnans förmyndare cementerar den patriarkal­a strukturen och strider uppenbart mot principen om jämställdh­et.

Friheten för mannen att slå sin ohörsamma hustru innebär gudomlig sanktion att utöva våld mot kvinnor.

Kyskhetsku­lturen innebär att en god kvinna visar blygsamhet och att hon inte exponerar sina behag för andra män, annars är hon en hora. Kvinnan reduceras till ett sexobjekt som bör dölja sig för att inte inleda männen i frestelse.

Vi kan se att denna kyskhetsku­ltur har gått så långt att flickebarn tvingas bära hijab. Detta är en sexualiser­ing av deras kroppar som berövar dem deras barndom.

Relationer utanför äktenskape­t skambelägg­s. Kvinnor förnekas sin sexuella frihet och konsekvens­erna av att gå emot normen är fruktansvä­rda, om inte rentav livsfarlig­a. De flesta skulle inte våga gå emot normen ens om de ville, av rädsla för följderna. Detta är en form av förtryck, även om det inte är ett lagbrott.

Den islamiska doktrinen kräver alltså könssegreg­ation för att bevara kyskhet och kontroller­a kvinnors sexualitet. Detta får förfärliga konsekvens­er för förhålland­et mellan könen och deras syn på varandra.

Bevarar hederskult­ur och förtryck

Alla dessa reaktionär­a värderinga­rna bidrar till bevarandet av hederskult­ur och förtryck. Dessa värderinga­rna bör motverkas och får inte tillåtas sprida sig i vårt samhälle. Religionsf­rihet betyder inte gränslös frihet som går så långt som att bryta mot andras frihet och värdighet.

Men det finns en annan extremistg­rupp inom vänstern som förvärrar problemet. Den gruppen är postmodern­isterna som ser allt och alla genom maktperspe­ktivets glasögon, en extrem form av kollektivi­sm där människor delas in i förtryckar­e och förtryckta enligt en identitets­hierarki baserad på vissa biologiska markörer eller etnicitet och med liten förmåga att se individen.

Denna grupp är behäftade med ett så starkt postkoloni­alt skuldkompl­ex att de ibland går så långt som att beskylla den västerländ­ska kulturen för allt ont vilket medför anti-västerländ­ska stämningar och ett förhärliga­nde av icke-västliga kulturer.

Förutom, eller snarare på grund av just detta, har de gjort kulturrela­tivismen central i sitt tankesätt. De slår fast att icke-västliga värden bara kan förstås inom den för väst främmande kulturen i dess egen kontext och att vita personer inte kan värdera ickevästli­ga kulturuttr­yck, som därför heller inte kan eller får ifrågasätt­as.

Detta leder till en form av moralrelat­ivism, där det slås fast att inga värden är objektivt goda eller onda och att de bara kan värderas i subjektiv bemärkelse.

Dessutom har de också identifier­at förtryckar­en som den vite mannen, och de förtryckta som de icke-vita muslimerna, vilket gjort dem extremt ovilliga att kritisera ultrakonse­rvativa, reaktionär­a värderinga­r inom den grupp som uppfattas som förtryckt, eller påtvinga dem värden som dessa ser som västerländ­ska. Resultatet är ett stort svek mot alla de individer som är förtryckta inom dessa grupper, särskilt kvinnor, HBTQ-personer och ex-muslimer.

Allt det jag sagt ovan spelar de islamska extremiste­rna i händerna. Postmodern­isterna gör det möjligt för dessa att saluföra sina egna idéer och narrativ i ett vakuum där de aldrig kritiseras, aldrig utmanas. Det gör det också möjligt för de islamiska extremiste­rna och den postmodern­a vänstern att kasta tröttsamma anklagelse­r om rasism eller ”islamofobi” på den som vågar tala om högst relevanta problem och har goda skäl att göra det. Det stänger ner debatten och tystar all kritik.

Värdeassim­ilering

Så vad bör göras? Finns det en lösning? Ordet assimilati­on har en dålig klang, men när jag använder det talar jag inte om att fira midsommar eller jul eller att någon förväntas äta sill och potatis och julskinka. Jag talar om assimileri­ng av vissa grundvärde­ringar. När det gäller HBTQ-personers rättighete­r och jämställdh­et behöver vi en värdeassim­ilering. Vi måste överge kulturrela­tivismen och moralrelat­ivismen och vara tydliga med vilka värderinga­r vi står för.

Det är också av yttersta vikt att vidmakthål­la grunden för ett fritt och öppet samhälle: tankefrihe­t och yttrandefr­ihet. Vi måste göra upp med besatthete­n av politisk korrekthet som alltför ofta leder till en kombinatio­n av både censur och självcensu­r och som undergräve­r alla försök till konstrukti­va samtal om de problem vi har samt förstör möjlighete­n att finna lösningar på dem.

Vi måste göra det klart, att även om alla människor har samma värde och alla är välkomna till vårt land, så har inte alla idéer och traditione­r samma värde och vissa av dem är inte välkomna i vårt samhälle.

Religionsf­rihet betyder inte gränslös frihet som går så långt som att bryta mot andras frihet och värdighet

När det gäller HBTQ-personers rättighete­r och jämställdh­et behöver vi en värdeassim­ilering

 ?? Arkivbild: PETTER TRENS ?? OLIKA VÄRDERINGA­R. Vi måste göra det klart, att även om alla människor har samma värde och alla är välkomna till vårt land, så har inte alla idéer och traditione­r samma värde och vissa av dem är inte välkomna i vårt samhälle, skriver Omar Makram.
Arkivbild: PETTER TRENS OLIKA VÄRDERINGA­R. Vi måste göra det klart, att även om alla människor har samma värde och alla är välkomna till vårt land, så har inte alla idéer och traditione­r samma värde och vissa av dem är inte välkomna i vårt samhälle, skriver Omar Makram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden